Полимерни материали за бъдещето показва БАН по повод своята 150-годишнина

БАН Последна промяна на 21 юни 2019 в 12:25 3481 0

Иновативни наноматериали от биосъвместими и биоразградими полимери ще бъдат представени в Българската академия на науките на 25 юни 2019 г. Разработките са на учени от Лаборатория „Биологично активни полимери“ на Института по полимери – БАН и са с приложение в персонализираната медицина, опазването на околната среда, земеделието и хранителната промишленост.

Представянето е в рамките на изложба „Нови биоразградими и биоактивни полимерни материали – стратегии и предизвикателства“, посветена на 30-годишнината на Лаборатория „Биологично активни полимери“ и на 150 години от създаването на Българската академия на науките. Сред експонатите са ново поколение материали за безболезнено лечение на рани от изгаряния или при болни от диабет, предпазна маска за прахови частици, наноматериали за съхранение на хранителни продукти и др.

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 25 юни, вторник, от 13.30 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15 ноември“ 1). Проф. Невена Манолова ще изнесе доклад „От биосъвместими и биоразградими полимери до биоактивни материали със зададени свойства“, а доц. Мария Спасова ще говори за нови биоразградими и биоактивни полимерни материали, получени чрез електроовлакняване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !