Случаите на рак на маточната шийка са намалели с 90% благодарение на HPV ваксината (реални данни)

Ваня Милева Последна промяна на 05 ноември 2021 в 00:01 16174 0

Кредит Pixabay

Ракът на маточната шийка, който се причинява от човешки папилома вирус (HPV) - често срещана полово предавана инфекция - е предотвратим с надеждни и безопасни ваксини.

Случаите на рак на маточната шийка рязко намаляха сред британските жени, които са получили ваксина срещу човешкия папиломен вирус според наскоро публикувано проучване.

Сравнявайки случаите на рак на маточната шийка и предракови заболявания преди и след въвеждането на програма за имунизация срещу HPV в Англия през 2008 г., изследователите установяват значително намаление, особено сред най-младите жени, получили инжекция според резултатите, публикувани в медицинското списание The Lancet .

„Нашето проучване предоставя първото пряко доказателство за ефекта от ваксинацията срещу HPV с помощта на двувалентната ваксина Cervarix върху заболеваемостта от рак на маточната шийка“, пишат авторите.

Очакваното намаляване на риска е най-забележимо сред тези, които са били ваксинирани на възможно най-ранна възраст от 12-13 години, с 87% спад. Имунизираните на възраст между 16 и 18 години са отбелязали спад от 34%, установи проучването.

Ракът на маточната шийка, който се причинява от HPV - често срещана полово предавана инфекция - е предотвратима с надеждни и безопасни ваксини, а също и лечим, ако се хване рано и се лекува.

Рак на маточната шийка

► Четвъртият най-често срещан рак при жени с приблизително 570 000 нови случая през 2018 г.
► Една от най-успешно лечимите форми на рак чрез операция, лъчетерапия или химиотерапия, стига да бъде открит рано и ефективно управляван

Какво причинява рак на маточната шийка?

• Човешки папиломен вирус (HPV)
• Има 100 вида HPV, от които поне 13 са ракови
• Два типа HPV - 16 и 18 - причиняват 70% от рака на маточната шийка
• HPV се предава главно чрез сексуален контакт
• Повечето сексуално активни жени и мъже вероятно са се заразили с HPV в някакъв момент от живота си
• Повечето инфекции се изчистват естествено чрез имунната система

Рискови фактори

Брой сексуални партньори. Колкото повече сексуални партньори имате, толкова по-голяма е вероятността да се заразите с генитална HPV инфекция. Правенето на секс с партньор, който е имал множество сексуални партньори, също увеличава риска.
Възраст. Обикновените брадавици се срещат предимно при деца. Гениталните брадавици се срещат най-често при юноши и млади хора.
Отслабена имунна система. Хората с отслабена имунна система са изложени на по-голям риск от HPV инфекции. Имунната система може да бъде отслабена от ХИВ/СПИН или от лекарства, потискащи имунната система, използвани след трансплантация на органи.
Увредена кожа. Области на кожата, които са били пробити или отворени, са по-податливи на развитие на обикновени брадавици.
Личен контакт. Докосването на нечии брадавици или липсата на защита преди контакт с повърхности, които са били изложени на HPV - като обществени душове или плувни басейни - може да увеличи риска от HPV инфекция.

Симптоми

Обикновено се появяват, след като ракът е достигнал напреднал стадий

включително:

• Ненормално кървене след полов акт
• Болки в гърба, краката или таза, умора, загуба на тегло, загуба на апетит
• Вагинален дискомфорт, миризлив секрет
• Подуване на крака
• Обикновени, плоски и генитални брадавици

Източник: 1010/CDC/N1-1S;MayoclinicThternational Agency for Research on Cancer

Ваксинация

• 2 ваксини: за HPV 16 и 18
• Работи най-добре, ако се прилага преди сексуална активност, следователно препоръчаната от СЗО възрастова група 9-13 годишни

Скрининг

Пап тестът търси предракови заболявания, клетъчни промени на шийката на матката
• Счита се, че ранното лечение в развитите страни предотвратява до 80% от рака на маточната шийка

Най-силно засегнатите страни

Картата показва къде ракът на маточната шийка е бил най-смъртоносната форма на рак за жените през 2018 г

Приблизително 90% от над 300 000 годишни смъртни случая от рак на маточната шийка се случват в страни с ниски и средни доходи

По материали на AFP

Миналата година Световната здравна организация стартира глобална стратегия за премахване на болестта, която е едно от най-често срещаните ракови заболявания при жените и убива стотици хиляди годишно.

Въпреки че изглежда, че последното проучване подкрепя широкото използване на HPV ваксини, приемането и наличността на ваксините представляват проблем според коментар, придружаващ резултатите.

„Дори в богата страна, като Англия със свободен достъп до имунизация срещу HPV, покритието не е достигнало целта от 90% за ваксиниране на момичета на възраст 15 години, определена от СЗО“, пишат гинеколозите Маги Круикшанк (Maggie Cruickshank) и Михаела Григоре (Mihaela Grigore).

„Covid-19 е допълнително предизвикателство за предоставянето на ваксинация срещу HPV".

Авторите на изследването също отбелязват няколко ограничения, включително, че ракът на маточната шийка рядко се появява в изследваната от тях възрастова група - лица, които днес не са по-възрастни от 25 - дори при липса на ваксини.

Ваксината срещу HPV, първоначално лицензирана през 2006 г., сега е одобрена в повече от 120 страни. Тя бе подложена на многобройни критики. Имаше съмнения, че причинява странични ефекти като трудности при ходене, главоболие, умора, лоша концентрация и болки. Според много изследователи  няма причинно-следствена връзка между ваксината и тези симптоми. Но тези опасения станаха причина да се провали имунизацията в Япония и да се намали обхватът й в други страни.

Според изследователите тази тенденция излага жените, а и мъжете, на опасността да се разболеят от един по принцип предотвратим рак и други заболявания.

Справка: Vaccine efficacy against persistent human papillomavirus (HPV) 16/18 infection at 10 years after one, two, and three doses of quadrivalent HPV vaccine in girls in India: a multicentre, prospective, cohort study
Partha Basu, Sylla G Malvi, Smita Joshi, Neerja Bhatla, Richard Muwonge, Eric Lucas et al.
Published: October 08, 2021 DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(21)00453-8

Източник: HPV vaccines 'substantially' reduce cervical cancer risk: study, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !