Спортната добавка с L-карнитин е спорна, но приемът ѝ с нар може да компенсира вредните ефекти

Ваня Милева Последна промяна на 12 август 2025 в 00:00 66 0

Фитнес жена пие течен L-карнитин

Кредит FreePik

L-карнитинът не е толкова безопасна добавка.

Ново изследването проучва противоречивите ефекти на добавките с L-карнитин върху сърдечно-съдовото здраве и как консумацията на нар може да намали потенциалната вреда.

Въпреки че L-карнитинът подпомага възстановяването и производителността на мускулите, той може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания поради превръщането на L-карнитина в триметиламин N-оксид (TMAO) в червата. Екстрактът от нар, богат на полифеноли, може да намали производството на TMA, потенциално неутрализирайки вредните ефекти на L-карнитина.

Консумацията на нар или други богати на елагитанин храни, като орехи и малини, може да помогне за противодействие на негативните ефекти на добавките с L-карнитин, като по този начин се стимулират всякакви ползи за здравето.

Труден е отказът от спортните добавки, ако се тренира редовно. 

Може да е трудно да се определи какви добавки да се приемат, тъй като има много противоречива информация. L-карнитинът е сред най-спорните добавки. Въпреки че има доказателства, че подпомага възстановяването на мускулите и подобрява спортните постижения, изследванията показват също, че може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания.

В ново проучванеДжулия Хархюис (Julia Haarhuis), докторант в специалността "Храни, микробиоми и здраве" от Института Куадрам, и нейните колеги откриват, че е възможно да се противодейства на негативните ефекти на L-карнитина, като се яде нар с него.

Първо, важно е да разберем какво е L-карнитин. Нашият организъм произвежда малко количество L-карнитин по естествен път. Това се случва в бъбреците, черния дроб и мозъка.

Когато L-карнитинът е идентифициран за първи път при хора през 1952 г., се е смятало, че е витамин и е бил наричан витамин BT. След години изследвания на това съединение, L-карнитинът сега се счита за квазивитамин, защото за повечето хора човешкото тяло може само да произвежда достатъчно L-карнитин.

L-карнитинът може да се закупи като хранителна добавка , но хранителното вещество се добавя и към енергийни напитки и някои протеинови прахове от производителите, за да се опитат да повишат ценността на своите продукти. Производителите обикновено ясно посочват върху продукта, ако съдържа L-карнитин – това не е нещо, което една компания би се опитала да скрие.

Някои храни съдържат естествено L-карнитин, като например месото и в малки количества в млечните продукти. L-карнитинът не се дава на добитъка, но се съдържа в мускулната тъкан. L-карнитинът е открит за първи път в месото през 1905 г. Поради тази причина името карнитин произлиза от латинската дума carnis, която означава "от плътта" (месото).

Вредните ефекти на добавките с L-карнитин

Сам по себе ли L-карнитинът не е вреден. Чревните микроби са виновни за рисковете, свързани с L-карнитина.

По-малко от 20% от добавките с L-карнитин могат да бъдат усвоени от човешкото тяло. Неабсорбираният L-карнитин преминава през стомашно-чревния тракт и достига до дебелото черво. Дебелото черво е местообитрние на трилиони микроби, включително бактерии, вируси и гъбички.

Когато останалите 80% от добавката с L-карнитин пристигнат в дебелото черво, микробите започват да абсорбират хранителното вещество и го използват, за да произведат нещо друго: триметиламин (ТМА). ТМА е съединение, което човешкото тяло може ефективно да абсорбира и именно там възникват потенциално вредните ефекти на добавките с L-карнитин.

След като тялото абсорбира TMA, той отива в черния дроб чрез кръвния поток. Черният дроб преобразува TMA в  триметиламин N-оксид  (TMAO). Изследванията показват, че  високите нива на TMAO в кръвта могат да допринесат за сърдечно-съдови заболявания.

Например изследователска група в клиниката в Кливланд, САЩ, е дала на участниците хранително вещество, подобно на L-карнитин, което също се превръща в TMA от чревните микроби. Изследователите установяват, че хранителното вещество причинява повишен риск от тромбоза (кръвни съсиреци) при участниците.

Самият L-карнитин е полезно хранително вещество. Когато се произвежда от тялото ни, което се случва в бъбреците, мозъка и черния дроб, той не се метаболизира от чревната микробиота и не се превръща в TMAO. Тялото ви може да абсорбира повече L-карнитин от месото, отколкото от хранителните добавки, което го прави по-малко вреден, тъй като това означава, че по-малко от него попада в дебелото черво.

Някои храни могат да намалят вредните ефекти

В лабораторията на Хархюис в Института Куадрам в Норич, Англия, екипът симулира какво се случва, когато добавката с L-карнитин достигне микробите в дебелото черво. Изследователите хранят култура от чревни микроби с L-карнитин и измерват триметиламинната маса (TMA), произведена от микробите.

След това, хранят култура от чревни микроби с L-карнитин заедно с екстракт от нар, който е богат на полифеноли. Полифенолите са растителни съединения с антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, които са полезни за здравето и да предпазват от болести.

Основните полифеноли в нара принадлежат към група, наречена елагитанини, вид полифеноли, които могат да достигнат до дебелото черво почти изцяло непокътнати, където могат да взаимодействат с чревната микробиота. Когато екипът на Хархюис измерва TMA, произведена от чревните микроби във втория експеримент, регистрират много по-малко TMA.

Лабораторните експерименти показват, че богат на полифеноли екстракт от нар може да намали производството на микробна TMA и да елиминира потенциално вредните ефекти на добавките с L-карнитин.

Експериментите на екипа на Хархюис показват, че екстрактът от нар може да намали производството на TMA. Богати на елагитанини са и други плодове и ядки, като малини и орехи. Така че, ако се приемат добавки с L-карнитин, изследванията показват, че е добра идея да се включат в диетата храни, богати на елагитанин. Консумацията на повече плодове и ядки може да бъде полезна за здравето, така че включването им в диетата ви вероятно ще бъде полезно така или иначе.

Екипът на Хархюис сега проверява върху хора колко ефективен е екстрактът от нар за намаляване на производството на TMAO от добавки с L-карнитин. 

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

The Conversation

    Най-важното
    Всички новини