Стратегия "Без COVID" и 10 заблуди за овладяването на пандемията

Ваня Милева Последна промяна на 03 февруари 2021 в 00:01 7007 1

Коронавирусните вълни заливат света една след друга и може би, за да се спре този кошмар, са нужни нови идеи за контрол на пандемията. За една такава стратегия разказва авторитетното списание The Lancet.

През изминалата седмица Илона Кикбуш (Ilona Kickbusch), директор-основател на Глобалния здравен център в Института за международни изследвания и развитие в Женева, сподели предложение, което се обсъжда широко в Германия. Подходът, разработен от група клиницисти и академици, който освен Кикбуш включва Мелани Бринкман, Майкъл Халек, Матиас Шнайдер и други, е „стратегия без COVID“ или No-COVID.

В плана им има три елемента, базирани на комплексните цели на No-COVID и създаването на зелени зони без вируси.

Първо, бързо намаляване на броя на заразените до нула.

Второ, избягване на по-нататъшно предаване или повторно разпространение на вируса чрез строги системи за тестване, проследяване и изолиране, заедно с местни ограничения за пътуване.

Трето, бърз контрол на огнището, ако се появяват спорадично нови случаи на COVID-19.

Опитът от няколко източноазиатски държави показва, че пълното премахване на вируса причинява най-малко вреда на обществото. И една инфекция е твърде много.

Германското предложение препоръчва фокус върху отделните региони - когато честотата на заразените в даден район падне до нула, регионът трябва да бъде обявен за зелена зона. Около тази зона трябва да се наложат строги защитни ограничения за контакти и пътувания с надеждни протоколи за изпитване, проследяване и изолиране.

Индивидуалната мотивация и социалният консенсус в подкрепа на този план - колективна цел за цялото население - ще бъдат подпомагани чрез ежедневна комуникация с обществеността. Съобщенията сега ще се фокусират по-малко върху положителните резултати от тестовете, хоспитализациите и смъртните случаи. Вместо това обществената подкрепа ще бъде изградена около по-широките цели за доброто на цялото  общество, връщане към работа и възстановяване на гражданските свободи.

За да запазят обществената ангажираност, солидарност и морал, властите трябва да предложат ясен план за отваряне въз основа на напредъка в стратегията No-COVID.

Евентуалната цел ще бъде разширяване и сливане на зелените зони в Германия.

Тази стратегия също може да бъде приложена в цяла Европа, ако правителствата успеят да постигнат съгласие No-COVID да стане обща цел.

Германският екип твърди, че първата оценка за реалисността на техния план дава начинът, по който Австралия успешно се справи с неотдавнашното огнище.

„Пътят към нормалността“ ще се състои от четири фази:

Фаза 1: блокиране за постигане на честота на заразяване под десет случая на 100 000 население седмично.

Фаза 2: продължаване на мерките за достигане под пет случая на 100 000.

Фаза 3: достигане на нулева честота.

Фаза 4: декларация за статут на зелена зона.

Жителите на Ухан бяха безапелационно затворени, организирани са екипи за контролно-пропускателните пунктове, осигуряване на доставки и ходене от врата на врата, за да се разпитват хората за техните контакти, маршрути и здраве. На снимката жители на Ухан купуват стоки за бита и храна през оградата, тъй като тяхната общност бе затворена. Кредит: Wikimedia Commons

Митове

Стратегията, създадена от Кикбуш и нейните колеги, завършва с приложение, изброяващо митовете, които са довели до изкривяване на обществения и политически дебат за това как трябва да се управлява тази пандемия.

  1. Съществува компромис между здравеопазването и икономиката. Не: съдбата на нашето благосъстояние и нашия живот в по-широк смисъл вървят ръка за ръка.
  2. Можем да защитим уязвимите групи. Но на практика, предвид огромния брой уязвими, това е невъзможно.
  3. COVID-19 засяга само възрастните хора. Дори сред по-младото население COVID-19 е опасен, понякога смъртоносен.
  4. Веднъж заразени, хората са вечно имунизирани. Това не е сигурно, но е малко вероятно.
  5. Само ваксинацията ще ни спаси. С течение на времето може би, но не в краткосрочен план.
  6. Стадният имунитет може да бъде постигнат чрез масово заразяване. Нито осъществима, нито желана стратегия.
  7. Затварянето на училищата е по-стресиращо за децата и семействата. Това, което може да има по-голямо значение, е по-голяма образователна и икономическа подкрепа.
  8. Ваксинациите бързо ще сложат край на пандемията на COVID-19. За съжаление, ще е нужно известно време.
  9. Германия не е Австралия, не е остров, не е тоталитарен режим. И все пак трябва да се стремим да се учим от най-добрите.
  10. Учим се от най-добрите: ето един от най-озадачаващите аспекти на глобалния отговор на тази пандемия. Защото не е имало глобален отговор.

За съжаление, няма никакви съвместни или системни усилия между нациите да се учат една от друга. Озадачаващо, разбира се, нещо повече - обезсърчаващо е, че човечеството изглежда малко се грижи за себе си, че не успяхме да обединим нашия опит, нашето разбиране и знания, за да постигнем общ и координиран отговор.

По стечение на обстоятелствата миналата седмица, една година от първия доклад от Китай, описващ клиничните особености на COVID-19, във Великобритания стартира коалиция Zero-COVID. След повече от 2 милиона смъртни случая по света, може би има нововъзникващо споразумение, че премахването на този коронавирус е не само необходимо, но и постижимо.

Източник: Offline: The case for No-COVID

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

03.02 2021 в 01:00

Само не разбрах какво да правим с болните и несъгласните. Концлагер или направо в газовата камера, съгласно добрите швабски и китайски практики? Г-жо Милева, акъла ли си затрихте?