Свински грип е преминавал от хора на свине 400 пъти от 2009 г. насам

Климатека Последна промяна на 31 юли 2023 в 00:00 1692 0

Д-р Джована Чиачи Занела взема натривка от муцуна на прасе, за да вземе проби за тестване за грипен вирус А. M.Marti и A.Grimes

Кредит M.Marti и A.Grimes, USDA (CC-BY 2.0, creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Д-р Джована Чиачи Занела взема натривка от муцуна на прасе, за да вземе проби за тестване за грипен вирус А. M.Marti и A.Grimes

Ново проучване на щама на грип А, отговорен за пандемията H1N1 през 2009 г. - pdm09 - показва, че вирусът е преминавал от хора на свине около 370 пъти от 2009 г. насам, а последващата циркулация при свинете е довела до еволюцията на варианта pdm09, който след това е прескочил от свине при хора. Алексей Маркин (Alexey Markin) от Службата за земеделски изследвания на Министерството на земеделието на САЩ и колегите му представят тези открития в списанието PLOS Pathogens.

Грип А може да причини грип при хора, птици, свине и някои други бозайници. През 2009 и 2010 г. пандемия, причинена от pdm09, доведе до хиляди човешки смъртни случаи по света. Оттогава, както е показано в предишни проучвания, pdm09 многократно е преминавал от хора на свине и циркулацията на вируса сред свинете води до еволюционни промени в pdm09, които биха могли да го направят по-вероятно да премине обратно и да зарази хората.

За да разберат по-добре този риск, Маркин и колегите му анализират данни за предаване на pdm09 между 2009 и 2021 г. Те също така изследват как тези междувидови събития може да са повлияли на генетичното разнообразие на вируса при свинете и риска от последваща инфекция при хора.

Анализът показва, че от 2009 г. pdm09 е преминавал от хора към свине около 370 отделни пъти, като повечето от тези събития са настъпили, когато тежестта на pdm09 е била най-висока сред хората. През 2020 г. и 2021 г., по време на пандемията от COVID-19, циркулацията на pdm09 сред хората намалява, но циркулацията на pdm09 продължава при свинете в резултат на около 150 предавания от човек на свине между 2018 и 2020 г.

Изследователите установяват, че повечето случаи на предаване от човек на свине са изолирани, но няколко са довели до продължителна циркулация на различни генетични линии на pdm09 сред свинете в САЩ. Тези циркулиращи при свинете варианти изглежда са генетично лоши съвпадения за сезонните ваксини за хората, което предполага, че ваксините биха осигурили слаба защита срещу тях.

Анализът също така показва, че постоянната циркулация на pdm09 сред свинете е свързана с най-малко пет случая на предаване от свине на човек.

Справянето с грипната инфекция при хората, които работят със свине, може да помогне за предотвратяване на предаването на вируса на свинете и впоследствие да намали риска от разпространение обратно при хората.

„Контролирането на инфекцията с вируса на грип А при хората може да сведе до минимум разпространението на вируси в прасетата и да намали разнообразието от вируси, циркулиращи в популациите от свине. Ограничаването на вирусното разнообразие при прасетата може да сведе до минимум появата на нови вируси и потенциала за преминаване от свине към предаване на грипен вирус А от хора", казват авторите.

Справка: Markin A, Reverse-zoonoses of 2009 H1N1 pandemic influenza A viruses and evolution in United States swine results in viruses with zoonotic potential, PLOS Pathogens (2023). DOI: 10.1371/journal.ppat.1011476 , journals.plos.org/plospathogen … journal.ppat.1011476

Източник: 'Swine flu' strain has passed from humans to swine nearly 400 times since 2009, study finds, Public Library of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !