Целият африкански континент е обявен за свободен от полиомиелит

Големи новини от Африка - дали не е време да кажем окончателно "сбогом" на ужасното заболяване детски паралич?

Никола Кереков Последна промяна на 26 август 2015 в 00:08 20355 1

Орална ваксина за полио-вирус

Кредит А&К Global Health

Орална ваксина срещу полио-вирус

Цяла Африка може да се смята за зона, свободна от случаи (wild-cases) на полиомиелит (детски паралич) за последната година, благодарение на интензивната имунизационна кампания, обяви Световната Здравна Организация (СЗО).

Това означава, че никой не е бил инфектиран с вируса никъде в цяла Африка от последния случай в централна Сомалия на 11 август 2014 г. Това предполага, че обществените здравни власти успешно са третирали достатъчно хора с оралната ваксина, за да прекъснат разпространението на полиомиелита в Африка (може би) веднъж за винаги. 

За жалост, това не значи, че Африка е изцяло свободна от полио - все още има инфектирани хора, а вирусът остава със официалния статут на ендемичен в Нигерия. Но в Нигерия не е имало нови случаи от 24 юли 2015 г. и в рамките на следващите няколко седмици се очаква властите да обявят, че предаването на вируса в страната е прекъснато. Ако това се случи, това би означавало, че ще останат само две държави в света, където полио-вирусът продължава да заразява хора - това са Пакистан и Афганистан.

"Ако лабораторните тестове от следващите няколко седмици потвърдят липсата на нови случаи в Нигерия и ако африканския регион продължи да поддържа нулево ниво на нови диви случаи на полио при наличие на стриктно наблюдение, може да се стигне до издаване на сертификат от Africa Regional Certification Commission, който да удостоверява, че континента е свободен от полио" се твърди в съобщение от пресцентъра на СЗО.

Откакто бе изкоренена едрата шарка през 1977 г., човечеството се бори да елиминира много други заболявания на планетата. Постигнати са изключителни резултати, когато става дума за морбили, но внезапно понижаване в честотата на ваксинациите през последното десетилетие доведе до възникване на нови огнища на болестта в различни части на света. Въпреки това, благодарение на интензивните програми по обществено здраве, вече сме по-близо от всякога до изкореняването на няколко заболявания, които са били същински бич за човечеството в миналото, включително полио и дракункулиазата.

Но все още има да се свърши доста работа, преди да можем да си отдъхнем, според Хамид Джафари (Hamid Jafari), директор на Глобалната инициатива за изкореняване на полио (Global Polio Eradication Initiative) към СЗО. "Регистрирането на случаите на полиовируса се е подобрило значително последните години. Въпреки това и в миналото сме имали едногодишни периоди, при които сме смятали, че полиовирусът е изчезнал от Сомалийския полуостров и централна Африка, само за да установим, че нямаме регистрирано предаване на болестта, само защото системите ни за наблюдение не са достатъчно ефективни, за да забележат всички нови случаи".

Въпреки резултатите в Кения и Етиопия, където полио-вирусът до скоро беше ендемичен, а сега и добрите новини от Нигерия, СЗО признава че нейните учени не могат да дадат 100% гаранция. че в момента не се поддържа някакво ниско ниво на трансмисия в Сомалия, което да остава незабелязано в следствие на недостатъчния здравен надзор.

"Една година без докладвани случаи на полио е прекрасна новина, но трябва да гледаме с предпазливост на постигнатия напредък - предстои да бъде свършена още много тежка работа преди да сме напълно убедени, че полио е изцяло елиминиран от едно от последните си убежища - Сомалийския полуостров." - добавя Хемант Шукла (Hemant Shukla), който отговаря за програмата за изкореняване на полио в Сомалийския полуостров към СЗО.

И все пак, поне засега ситуацията изглежда обнадеждаваща. Въпреки, че все още не можем тотално да отпишем детския паралич, би трябвало да отпразнуваме малките победи постигнати благодарение на международно сътрудничество, което поне в този аспект, не познава граници. Що се отнася до заплахите за световното здраве подобни добри новини идват доволно рядко, за да ги пропускаме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.08 2015 в 22:49

Айде хаирлия да е, уредиха се и черньовците.

Ами с маларията в Африка, кво стана? Там много сериозни хора вкараха много сериозни пари, ама нещо новините по въпроса рядко идват.