Измислиха как да се диагностицира ебола без лабораторни тестове

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 14:49 5009 0

Кредит Chunwan Yen

Диагностичен тест на хартиен носител прави разлика между вируса на жълтата треска, ебола и денга с различни цветни наночастици маркирани с антитела, насочени към определен вирус.

Хартиена лента, която променя цвета си в зависимост от това дали пациентът е болен от ебола, жълта треска или денга, ще направи възможно да се поставят диагнози от разстояние.

Тестът отнема минути и не се нуждае от електричество, за да работи.

Екипът ще опише подхода си в презентация на 250-тата конференция и изложение на Американското химично общество (ACS).

"Стандартните подходи за диагностика на вирусни инфекции изискват технически познания и скъпо оборудване," - коментира д-р Кимбърли Хамад-Шиферли (Kimberly Hamad-Schifferli). "Обикновено хората изпълняват PCR и ELISA, които са много точни, но те се нуждаят от контролирана лабораторна среда". Полимеразната верижна реакция (PCR) и ензимно-свързания имуносорбентен анализ (ELISA) са биологични анализи, които откриват патогените, пряко или непряко, съответно.

Хартиените носители с променящ цвят, които работят по същия начин като продаваните тестове за бременност, предлагат възможно решение. "Те не са предназначени да заменят PCR и ELISA, защото не могат да се сравняват с тяхната точност", казва Хамад-Шиферли. "Но това е допълнителна техника за места, които нямат течаща вода или електричество".

Хамад-Шиферли и нейният екип от Масачузетския технологичен институт, Мединцинската школа в Харвард и Американската администрация по храните и лекарствата са вградили сребърни наночастици в цветовете на дъгата.

Размерите на наночастиците определят техните цветове. Изследователите са прикрепени червени, зелени или оранжеви наночастици към антитела, които специфично се свързват с протеините в организми, причиняващи ебола, денга или жълта треска, съответно. Те въвели наночастиците, маркирани с антитела, върху края на малка ивица хартия.

"Лентата изглежда проста, но е невероятно сложна", коментира Хамад-Шиферли. "Поставянето на всичко заедно в една интегрирана система бе наистина предизвикателство".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !