Този 3D модел ще постави началото на нова сексуална революция

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 септември 2016 в 09:00 38394 2

Кредит The Guardian

Модел на клитор, направен с 3D принтер.

Той прилича на лале, но е точен анатомичен модел на клитор и ще развенчае митове, потискали сексуалността на жените в продължение на векове, пише The Guardian.

Tози месец учениците в цяла Франция ще могат да използват първия пълноразмерен анатомичен модел на клитор в своите часове по сексуално образование. Имайки предвид технологичните, медицинските и научните постижения на човечеството, това събитие като че ли закъсня.

Разпространението на този модел стана възможно благодарение на технологията за 3D печат и на триизмерния ядрено-магнитен резонанс (three-dimensional MRI), който едва през през 2009 г. произведе точен модел на клитор.

През 2016 г. жените най-накрая ще знаят как изглежда целият им сексуален орган и за мнозина той няма да е точно това, което са си представяли.

Някои смятат, че 3D-напечатаният клитор прилича на ядец. Според авторката на статията в Guardian, той прилича на "фльор дьо лис"  (стилизирана лилия, хералдически символ свързан с френската монархия) или просто на лале.

Дали клиторът е "малка, чувствителна, еректираща част от женските полови органи в предния край на вулвата", както Оксфордският речник го определя или нещо съвсем различно? Може би се чудите толкова ли е важно това.

Важно е, защото този модел развенчава митовете, които потискаха женската сексуалност в продължение на векове. От една страна той опровергава речника и учебниците, които погрешно твърдят, клиторът е с размерите на "грахово зърно" и може да се усети "с върха на пръстите" или с една дума, е малък.

Сега вече може ясно да се види, че клиторът е сложен орган и включва две разклонения (crura), които всъщност са дълги около 10 см. Това, че е по-голям, от което се възприема на пръв поглед, означава, че най-сетне може да се демистифицира дискусията за женския оргазъм.

Нещо повече, този 3D модел показва колко неинформирани сме били в представите си за женските тела, независимо дали чрез сексуалното образование, поп културата или порнографията. Друго популярно понятие, което сега се оказа невярно е, че влагалището, а не клиторът, е женският еквивалент на пениса.

Всъщност анатомията на клитора не е била тайна за всички досега. Урологът Хелен О'Тул (Helen O'Toole) го изобразява още през 1998 година в статия, която предизвика много емоции, особено сред феминистките.

Изображението, направено от Хелен О'Тул през 1998 г.

"Независимо от това, представете си един свят, където е общоизвестно как изглежда анатомично сексуалният орган на жената. Представете си колко това би разширило сексуалните възможности на жените, които могат да си представят своите клитори.

Представете си също колко по-уверени може да бъдат мъжете, когато се освободят от разпространената измама, че удовлетворяването на жената е като да спечелят в лотарията. И, не на последно място, представете си, че може да отговорите на любознателните деца, които искат да знаят защо гениталиите на Джейн и Джон са различни, с логичния и фактически отговор - че клиторът е като вътрешен пенис и пенисът е като външен клитор" - коментира авторката Мина Салами (Minna Salami).

"Е, благодарение на 3D модела, такъв свят е не само възможен, но и неминуем. Всъщност, въпреки че 3D-печатът бе обявен като трета индустриална революция, той може да даде началото и на нова сексуалната революция" - заключава вдъхновено Салами.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

1

Zol

19.09 2016 в 11:34

Ама разбира се.. жените са били подтискани сексуално само защото не са знаели как им изглежда клитора ?? Само на мен ли ми звучи безумно това ?

.. Или пък това.. "Представете си колко това би разширило сексуалните възможности на жените, които могат да си представят своите клитори" Наистина.. колко точно би им разширило възможностите ако могат да си го представят ?! Честно не знам дали да се смея на глупостта или просто "спрете планетата ..искам да сляза" ..