Учени предлагат да се преразгледат препоръките за оптимално излагане на слънце

Ваня Милева Последна промяна на 30 септември 2021 в 00:02 5352 0

Кредит: Pixabay

Може да се наложи да бъдат преразгледани препоръките за излагане на слънце за оптимален синтез на витамин D въз основа на проучване на кожни проби според ново изследване, публикувано в PNAS.

Проучване на учени от Кралския колеж в Лондон изследва оптималните дължини на вълните на ултравиолетовата радиация (UVR) за производството на витамин D от човешката кожа на слънчева светлина.

UVR лъчите от слънчевата светлина могат да причинят слънчево изгаряне и рак на кожата, но те са най-важният източник на витамин D, който е от съществено значение за здравословното развитие и поддържане на костите.

Здравните препоръки относно излагането на слънчева светлина отчитат както риска, така и ползите. Изчисляването на потенциалните рискове и ползи от излагането на слънчева светлина не е просто, тъй като резултатите за здравето от излагането на UVR лъчи варират значително с дължината на вълната в UVR спектъра на слънцето. Например UVR на слънцето съдържа по-малко от 5% късо вълнова UVB радиация, но тя е отговорна за над 80% от реакцията на слънчево изгаряне. Всяко влияние на излагането на слънце върху здравето има своя собствена уникална зависимост от дължината на вълната.

Връзката между специфичните дължини на UVB вълните и производството на витамин D е определена преди повече от тридесет години на кожни проби (ex vivo, тоест "извън жив организъм"). Констатацията обаче е по-слабо установена и има съмнения относно нейната точност. Тези съмнения компрометират изчисленията на риск/полза за оптимална слънчева експозиция.

Изследователи, ръководени от професор Антъни Йънг (Antony Young) от Кралския колеж в Лондон, измерват нивата на витамин D в кръвта при 75 здрави млади доброволци, преди, по време и след частично или цялостно излагане на тялото им на пет различни изкуствени UVR източника с различно количество UVB радиация, за да претеглят баланса между ползите от излагането на слънце, включващи синтеза на витамин D, срещу риска от слънчево изгаряне и рак на кожата.

След това те сравняват резултатите си с тези от старото ex vivo проучване за витамин D и установяват, че предишното проучване не дава точна прогноза  за ползата от излагането на UVR лъчи.

Авторите препоръчват проста систематична корекция на зависимостта от дължината на вълната ex vivo за витамин D. Новото проучване означава, че много изчисления на ползите за риска за излагане на слънчева UVR светлина трябва да бъдат преразгледани с ревизирана версия на зависимостта на дължината на вълната за витамин D.

„Нашето проучване показва, че може да се наложи преоценка на изчисленията на риска спрямо ползата от слънчевата експозиция. Резултатите от проучването са навременни, тъй като глобалният технически комитет, Commission internationale de l’éclairage, който определя стандартите за UVR, ще може да обсъди констатациите на този документ, за да направи нова оценка на зависимостта на витамин D от дължината на вълната. По-нататъшните изследвания от нашата група ще определят съотношението за риск/полза", коментира професор Антъни Йънг.

Справка:  “A revised action spectrum for vitamin D synthesis by suberythemal UV radiation exposure in humans in vivo” by Antony R. Young, Kylie A. Morgan, Graham I. Harrison, Karl P. Lawrence, Bibi Petersen, Hans Christian Wulf and Peter A. Philipsen, 27 September 2021, Proceedings of the National Academy of Sciences.
DOI: 10.1073/pnas.2015867118

Източник: Researchers Warn: Sunlight Exposure / Vitamin D Guidelines May Need To Be Revised, King’s College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !