Високото ниво на кофеин в кръвта може да намали телесните мазнини и риска от диабет тип 2

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2023 в 07:16 3708 0

Кредит CC0 Public Domain

Високото ниво на кофеин в кръвта може да намали количеството на телесните мазнини и риска от диабет тип 2, показва изследване, публикувано в списанието със свободен достъп BMJ Medicine.

В светлината на тези констатации вероятно вече си струва да се проучи потенциалната роля на безкалоричните кофеинови напитки за намаляване на рисковете от затлъстяване и диабет тип 2, съобщават изследователите.

Публикувани по-рано изследвания показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно, което е богат източник на кофеин, е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, отбелязват изследователите. Една средна чаша кафе съдържа около 70-150 мг кофеин.

Но повечето от публикуваните досега изследвания се отнасят до наблюдателни проучвания, които не могат надеждно да установят причинно-следствени ефекти поради други потенциално влияещи фактори, отбелязват изследователите. Освен това е трудно да се разграничат специфичните ефекти на кофеина от другите съединения, включени в кофеиновите напитки и храни.

За да преодолеят тези проблеми, изследователите използват Менделеева рандомизация, за да установят какво е влиянието на по-високите нива на кофеин в кръвта върху телесните мазнини и дългосрочните рискове от диабет тип 2 и основните сърдечносъдови заболявания - коронарна болест, инсулт, сърдечна недостатъчност и неравномерен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене).

Менделеевата рандомизация е техника, при която се използват генетични варианти като заместители на конкретен рисков фактор - в този случай нивата на кофеин в кръвта - за получаване на генетични доказателства в подкрепа на конкретен резултат - в това проучване това са теглото (ИТМ) и рискът от диабет тип 2.

Изследователите са разгледали ролята на два често срещани генетични варианта на гените CYP1A2 и AHR при близо 10 000 души с предимно европейски произход, които са участвали в 6 дългосрочни проучвания. Гените CYP1A2 и AHR са свързани със скоростта на метаболизма на кофеина в организма.

Хората, които са носители на генетични варианти, свързани с по-бавен метаболизъм на кофеина, пият средно по-малко кафе, но имат по-високи нива на кофеин в кръвта си от хората, които го метаболизират бързо, за да достигнат или запазят нивата, необходими за стимулиращия му ефект.

Резултатите от анализа показват, че по-високите генетично предвидени нива на кофеин в кръвта са свързани с по-ниско тегло (ИТМ) и телесни мазнини. По-високите генетично прогнозирани нива на кофеин в кръвта са свързани и с по-нисък риск от диабет тип 2.

След това изследователите използват Менделеевата рандомизация, за да проучат допълнително степента, в която всеки ефект на кофеина върху риска от диабет тип 2 може да се дължи основно на едновременното намаляване на теглото.

Резултатите показват, че загубата на тегло е довела до почти половината (43 %) от ефекта на кофеина върху риска от диабет тип 2.

Не са установени силни връзки между генетично предвидените нива на кофеин в кръвта и риска от някое от изследваните сърдечносъдови заболявания.

Изследователите признават различни ограничения на своите констатации, включително използването само на два генетични варианта и включването само на хора с европейски произход.

Но е известно, че кофеинът стимулира метаболизма, увеличава изгарянето на мазнини и намалява апетита, обясняват те. А дневният прием на 100 мг е оценен като увеличаване на разхода на енергия с около 100 калории дневно, което съответно може да намали риска от развитие на затлъстяване.

"Нашето откритие по метода на Менделеевата рандомизация предполага, че кофеинът може, поне отчасти, да обясни обратната връзка между консумацията на кафе и риска от диабет тип 2", пишат изследователите.

"Необходими са рандомизирани контролирани проучвания, за да се прецени дали некалоричните напитки, съдържащи кофеин, могат да играят роля за намаляване на риска от затлъстяване и диабет тип 2", заключават те.

Справка: Appraisal of the causal effect of plasma caffeine on adiposity, type 2 diabetes, and cardiovascular disease: two sample mendelian randomisation study, BMJ Medicine (2023). DOI: 10.1136/bmjmed-2022-000335

Източник: High blood caffeine level might curb amount of body fat and type 2 diabetes risk
British Medical Journal

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !