06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Деволюцията. Може ли видовете да еволюират назад? 

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 февруари 2019 в 00:00 159571
Нормално боядисан кралски пингвин (ляво) и неговият съсед с меланизъм (вдясно). Снимка: Ewan Edwards

Възможна ли е деволюцията?

Ето как отговаря на този въпрос на независимата платформа за проверка на факти Metafact.io Доналд Макнайт (Donald McKnight), докторант по екология и еволюция в Университета „Джеймс Кук”:

Краткият отговор е "да", но трябва да бъде обяснен, защото понятието "деволюция" е много подвеждащо и прави предположения за еволюцията, които просто не са верни (това е термин, който е добре да не се използва).

Концепцията за "деволюцията" се основава на идеята, че еволюцията има посока, в този смисъл има деволюция, когато еволюцията върви "назад", но еволюцията няма посока.

Естественият отбор просто адаптира организмите към тяхната настояща среда, а това, което е полезно, може да се промени с промяната на средата. Еволюцията не върви в предварително определена посока.

Да вземем за пример пингвините.

На пръв поглед, пингвините са пример за "деволюция", защото птиците развиват способността да летят, която пингвините впоследствие губят.

Проблемът в това твърдение е, че в този случай "деволюцията" предполага, че полетът е крайната цел, към която се стреми еволюцията, което е неправилно.

За ранните предци на пингвините (т.е. първите птици) летенето е полезно и им помага да увеличат максимално способността си да оцелеят и размножават, така че се подкрепя от естествения отбор.

За разлика от тях, за пингвините летенето не е  полезно, а е по-изгодно да си дебел, така че естественият отбор действа срещу летенето и се развиват характеристики, които правят възможен животът в студена среда..

Пингвините всъщност не са "деволюирали", те просто са се адаптирали към новата си среда, а в този конкретен случай, това означава да загубят способност, която преди това им е била полезна, но вече не е.

Така че, да, някои сложни характеристики може да се изгубят, но това не може да се опише като "деволюция".

Просто еволюцията си върши работата.


+ 4
- 0
пингвините са използвали предпоставките на еволюционните си предци (крила, пера), за да развият завидни способности за гмуркане. Не може да се твърди, че това е "връщане назад". Те продължават да могат да летят чрез същите механизми, с които летят и врабчетата. Само средата е различна.
 
Още от : Биология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.