Ново надцарство в биологията - това на гигантските мимивируси

Гигантските мимивируси имат собствена антивирусна система

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 14:05 15203 0

Кредит Jose Antonio Penas/Science Photo Library

Гигантски мимивирус.

Гигантските мимивируси се защитават от чужди организми с помощта на система, подобна на CRISPR (нашумялият напоследък метод юза генно редактиране), откриха френски изследователи от Университета в Екс-Марсилия.

Учените заявяват, че наличието на активна имунна система у мимивирусите позволява се отделят в ново надцарство на организмите, наред с еукариотите (всички организми с клетки с ядра, включително многоклетъчните), бактериите и археите, съобщи Nature.

Мимивирусите са толкова големи, че се виждат с обикновен оптичен микроскоп. Размерът им е около 0,5 микрометра, за първи път те са забелязани през 1992 г., когато са проучвани заразени амеби във водонапорна кула. При това геномът на мимивируса е по-голям от този на самите бактерии.

За разлика от вирусите, мимивирусите притежават гени за производство на аминокиселини и сложни протеини - от тях са направени протеиновите нишки, подобни на камшичета. Подробното проучване на сложния геном на мимивируса все още продължава

Мимивирусите заемат междинно положение между вируси и микроби, мимикриращ (имитиращ) последните, от където идва и името му.

Френските биолози са открили през 2008 година, че както прокариотите (бактериите) и мимивирусите са подложени на вирусни атаки от т. нар. вирофаги. През 2014 г. същата група от учени установява, че един вирофаг, наречен Zamilon, засяга само определени видове мимивируси, но не и други. След поражението мимивирусът губи способността си да прави свои копия.

Учените предположили, че тези инфекции са довели до образуването на защитната система на мимивирусите от типа CRISPR.

CRISPR при прокариотите представлява база данни ота къси ДНК фрагменти, които съответстват на фагите и други вредители. Когато чуждата ДНК, чийто съобветстващ образец е наличен в базата данни от подписи, атакува клетката, то срещу нарушителя се изпращат специализирани ензими "Cas" и те разкъсват неговата ДНК на части. Между другото, тенологията CRISPR се използва от генетиците като начин за модифициране на генома. 

За да проверят своята теория, френските генетици анализират геномите на 60 копия мимивируси. Те търсят последователности, които съответстват на генома на вирофага Zamilon, т.е., подписи в антивирусната им система. Оказало се, че такива подписи има в генома на мимивирусите, устойчиви на инфекции. След това изследователите намират гените, които кодират съответните ензими. Накрая за окончателна проверка учените блокират тези гени, след което мимивирусът се инфектира с вирофага. Така доказват съществуването на имунна система в мимивируса. Наричат я MIMIVIRE.

Nature doi:10.1038/nature.2016.19462

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !