"Металещи" ще направят революция във фотоапаратите

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 януари 2018 в 11:59 15910 2

Илюстрация: Jared Sisler/Harvard SEAS

Скоро ще може да се заменят обемистите тежки стъклени лещи на фотоапаратите с тънки "металещи" - микроскопични материали, способни да фокусират светлината, имайки нищожна част от теглото и размера на традиционните лещи, съобщи LiveScience

Способността на обикновените лещи да променят посоката на лъчите, манипулирайки размера и формата на изображението, се определя от тяхната геометрия. Това налага основни ограничения за размера и формата на лещата.

Новият подход на екип инженери от Харвардския университет предлага от "металещи", оптични системи, които работят за сметка на малки, често наномащабни структури, които пречупват и отразяват светлината, съобщават учените в списание Nature Nanotechnology.

Скоростта на вълните с различна дължина е леко по-различна, затова те се пречупват по различни начини. В призми, този ефект се използва за разделяне на бялата светлина в дъга. Това по същество ограничава възможностите на металещите - съставящите ги микроструктури са ефективни само за вълни от определена част от спектъра. За използваните сега оптични системи проблемът се решава чрез комбиниране на няколко лещи.

В статията Федерико Капасо (Federico Capasso) и неговият екип описват система, получена на основата на нанофилми от титанов диоксид. В помощта на добре изчислени форми и размери на наноструктури в металещите, те могат да фокусират почти целия спектър на видимата светлина в широк честотен диапазон (от 470 до 670 нанометра) лъчи.

Авторите демонстрираха тези ахроматични металещи. "Металещите са тънки, лесни за производство и евтини", подчертава професор Капасо.

Екипът вече е получил патент за новия метод и обмисля възможностите за комерсиализацията на продукта.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

06.01 2018 в 10:16

"Скоростта на вълните с различна дължина е леко по-различна, затова те се пречупват по различни начини."

Не, скоростта не е различна. Ако беше, то всички космонавти щяха да виждат хроматични аберации гледайки към звездите.
Всички вълни пътуват с еднаква скорост през вакуум, но срещайки преграда (призма, леща, голям обем въздух и т.н.) се забавят с различна стойност, затова се пречупват под различен ъгъл.