Най-добрите научни снимки на 2017-ма

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 декември 2017 в 13:05 15316 0

Кредит Darlene Tanner/ ZUMA

Стълбове от светлина.

Тази година бе щедра на вълнуващи снимки, свързани с науката. От очарователни животни - като например 4-месечното бебе горила и влюбена двойка кайри с оранжеви клюнове - до внушителни снимки на нашата невероятна планета, отдавна изчезнали видове като най-голямата акула в света - това са част от научните снимки, които откроява изданието Live Science за 2017 г. 

Планктонът свети

Неземна синя светлина танцува в този залив близо до Суонси, Уелс, под осеяното със звезди небе в красивата снимка, направена на 18 юни от фотографа Алин Уолъс. Синьото сияние е от биолуминесцентен планктон.

Циклон облизва брега

Сякаш циклон, достигал през юли бреговете на Португалия, ги опитва на вкус в тази сателитно изображение, публикувано от НАСА. Област от ниско налягане издигна крайбрежната влага над океана към топлата и суха атмосфера на Иберийския полуостров. Инструментът MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) на спътника "Тера" на НАСА улови този облачен водовъртеж.

Смъртоносна красота

"Синьото ласо" от Мати Смит, спечели наградата за най-добра снимка "Best in Show" за 2017 на фотоконкурса за океанска подводна фотография за своето изображение на "португалска галера", заснета срещу нощно небе в Нов Южен Уелс, Австралия. Португалската галера е колония от животни, съставена от четири отделни видове полипи, всеки от които е отделен организъм, които функционират заедно като едно същество.

Най-голямата акула, живяла някога

Най-голямата акула, живяла някога, мегалодонът, е изчезнала преди около 2,5 милиона години. Предполага се, че причината е била липсата на плячка за тези гигантски животни.

Това ужасно същество оживява в тази илюстрация на художника Alberto Collareta към изследване, публикувано в списание Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology

Любовта на кайрите

Двойка оранжевоклюни кайри се е сгушила в тази мрачна черна-бяла фотография. Проучване, публикувано през април установи, че оранжевоклюните кайри, които пддържатдългосрочни моногамни връзки, се държат близо една до друга по време на годишните си зимни миграции, стратегия, която вероятно им позволява да координират завръщането си в Уелс всяка пролет.

Грижовна майка

Conservation International/photo by Russell A. Mittermeier

Тази снимка на 4-месечно бебе горила и майка й е горчиво предупреждение за това, което планетата може да загуби. През януари учените предупредиха в списание Science Advances, че 60 % от видовете примати в света са застрашени от изчезване, а при 75% се забелязва спад на популациите. Някои вече са на ръба: Хайнанският гибон (Nomascus hainanus) от Китай е в момента само около 25 екземпляра.

Муха-разбойник

"Защо имаш толкова големи очи"? Тази муха-разбойник е само 6 мм дължина, но нейните огромни, фасетни очи й осигуряват едно от най-доброто зрение сред насекомите, съобщават изследователи през март. 

Антарктическата линия на живота

Pléiades–CNES 2016, Distribution Airbus DS

Потискащата изолация на Антарктика се откроява в това изображение на снабдителен конвой на изследователската станция Конкордия, забелязана от орбита от френския сателит Pléiades. Станция Конкордия на Антарктическия полуостров е далеч от всичко. Нужни са 10 дни за конвоите с доставки, за да стигнат до базата.

Стълбове от светлина

Тази удивителна снимка, направена в Онтарио на 6 януари, показва явление, наречено "светлинни стълбове". По принцип плоските ледени кристали, които се носят надолу от горната част на атмосферата, улавят източници на светлина от земята, като автомобилни фарове и ги концентрират в красиви снопове. Светлинното шоу продължава около 45 минути.

Танцуващият октопод

Gabriel Barathieu/UPY 2017

Октоподът е ловък в краката като един същински Джинджър Роджърс в тази многократно награждавана снимка от конкурса за подводна фотография за 2017 година. Габриел Баратийо използва широкоъгълен обектив за тази снимка в приливен басейн в архипелага Майот между бреговете на Мозамбик и остров Мадагаскар.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !