Най-грандиозният съдебен процес най-накрая завърши (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 април 2018 в 01:09 15834 1

Кредит Наруто или Слейтър?

Въпросното селфи.

Може би най-странният съдебен процес в историята, най-сетне  стигна до заключение.

Оказа се, че Наруто, качулат макак, не може да подаде иск за нарушаване на авторско право срещу фотографа, чийто фотоапарат взе и си направи скандалното "Маймунско селфи" в джунглата в Индонезия. Според PETA (Хора за етично отношение към животните) Наруто е направил снимката и следователно притежава авторските права върху изображението.

Деветият апелативен съд в САЩ обаче отсъди, че тъй като Наруто не е юридическо лице, той не може да съди никой, позовавайки решението си с прецедент (тоест принцип или правило, установено в предишен юридически случай).

Ето накратко какъв е случаят:

През 2011 г. британският фотограф натуралист Дейвид Слейтър пътува до Индонезия, за да документира тежкото положение на застрашените качулати макаци в горите на Сулавеси. Докато подготвя техниката си обаче един особено любопитен макак се навърта около камерата с триножника.

Благодарение на действията или на тази маймуна, или на други маймуни, които играят с кабела, прикрепен към камерата, се получават няколко страхотни снимки на лицето на този макак. Слейтър ги разпространява в интернет като „маймунско селфи“. Случаят получи допълнителна публичност поради факта, че тези снимки бяха използвани за илюстриране на статията на вида в Уикипедия.

Тогава нещата придобиха странен обрат. След като Уикипедия на шега отхвърли правото на Слейтър върху изпбражението и предложи макака да притежава права върху снимката, се включи една спорна група за защите на правата на животните "Хора за етично третиране на животните" (PETA).

Отнасяйки въпроса пред съда, за да доразвият идеята си, че животните трябва да имат същите права като хората, се стигна до истинско съдебно дело, където маймуната, предполагаемо самец на име Наруто, буквално ще съди Слейтър. Искът е първоначално отхвърлен, но правният екип на маймуната обжалва.

Тази жалба е отхвърлена, тъй като федералният окръжен съд в Сан Франциско определи през 2016 г., че защитата на авторски права не може да бъде приложена за маймуна. Това обаче струва на Слейтър купища пари за съдебни такси и не получава полагащите му се възнаграждения, а съдебните дела с PETA го отклоняват от първоначалната цел на експедицията му в Индонезия.

Още през септември 2017 г. фотографът се съгласява да дари 25% от всички приходи, получени от изображението, за резервата в Тангоко.

Както се отбелязва от ArsTechnica, 9-ти апелативен съд в САЩ, току-що потвърди становището на съда от 2016 г. В решението се съдържа коментар от съдия Карлос Бий, който отбелязва, че "тази маймуна, както всички животни, тъй като те не са хора, нямат правен статут по Закона за авторското право".

Въпреки декларираните идеали за защита правата на животните, PETA "изглежда използва Наруто като беззащитна пешка в своите идеологически цели", отбелязва той.

По-нататък той обяснява, че PETA са изоставили самия Наруто и не е ясно каква полза ще получи маймуната от евентуалното споразумение. 

"Чудим се дали Наруто може да инициира иск за нарушаване на поверителните отношения срещу своя (бивш) представител в съда PETA, защото преследва своите интереси преди неговите".

9-ти апелативен съд в бележка под линия се подиграва на PETA, че организацията дори не е успяла да докаже, че Наруто й е поверил защитата на правата си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

26.04 2018 в 23:16

„фотографът се съгласява да дари 25% от всички приходи, получени от изображението, за резервата в Тангоко.“

Ама ПЕТА искат парите за себе си, а не за резервата. Тази организация не защитава, а използва животните за печалба. Ежегодно между 70 и 90 процента от „закриляните“ от нея животни биват евтаназирани. Много кандидат-осиновители се оплакват, че организацията не им дава да си вземат животно, макар да покриват всички изисквания, докато не получи „дарение“ от тях.

Същата организация си направи реклама на гърба на играта Warhammer 40K като вдигна скандал, че в нея се убиват невинни животни (да, виртуални животни, във виртуален свят, във виртуални битки). В последствие се оказа, че са го направили нарочно, за да може разгневените фенове на играта да кликнат на сайта им, за да увеличат трафика и да му вдигнат рейтинга.