Учени изследват как хората умират заради селфи

73 души са загинали от селфита през първите осем месеца на 2016

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2016 в 09:11 38776 0

Изследователи разработиха приложение за смартфони, което да предупреждава, ако мястото е опасно за селфи.

Селфи снимките станаха модерни в началото на века, когато за първи път се появиха на пазара смартфони с насочени към лицето ви камери. И тяхната популярност стана взривоопасна - миналата година около 24 млрд селфита бяха качени само в Google Photos.

Но този възход е свързан с една трагична тенденция. През 2014 г. 15 души са загинали по време на правене на селфи, през 2015 г. числото нарасна до 39, а през 2016 г. е имало 73 смъртни случая в първите осем месеца на годината. Това е повече от смъртните случаи, заради нападения на акули.

Има ли начин да се предотвратят този вид нещастни случаи?

Хеманк Ламба (Hemank Lamba) от университета Карнеги Мелън в Питсбърг и негови колеги са изследвали естеството на смъртните случаи заради селфи и са се заели със сложната задача да намерят начин да предупредят хората кога правенето на селфи може да бъде опасно, разказва сайтът Technology Review.

Базата данни

Тяхната работа започва със събиране на данни от смъртните случаи заради селфи чрез преравяне на вестници от цял ​​свят. За да се гарантира, че съобщенията са достоверни, те разглеждат само сайтове на вестници, които са в топ 5000 в света по Alexa или в рамките на топ 1000 в определена страна.

"Най-ранното регистриране на селфи смърт, което успяхме да намерим, бе публикувано през март 2014 г.", - разказва Ламба.

Екипът намери 127 смъртни случая заради селфи. След това определи за всеки местоположението, причината за смъртта и броят на загиналите хора.

Оказва се, че повечето смъртни случаи са в Индия - 76 от тях, повече от половината от общия брой. Следващата страна с най-висок брой - 9 смъртни случая - е Пакистан, 8 в САЩ, и 6 в Русия.

Екипът също така установи, че най-честата причина за смъртта е падане от височина. Хората обичат да си правят селфи на ръба на скали, в горната част на високи сгради и т. н.

Във водата също имат голям брой смъртни случаи. А значителен брой включва вода и височина - като падане в морето от височина и т.н.

Интересното е, че в Индия влаковете са често причина за селфи смърт. "Тази тенденция се  дължи на идеята, че да позираш върху или в непосредствена близост до железопътните линии с най-добрия си приятел, е романтично и знак на вечно приятелство", отбелязват изследователите.

Друга особеност е значителният дял на селфи смъртни случаи в САЩ и Русия, причинени от оръжия. "Вероятна причина са либералните закони за носене на оръжие в двете страни", - предполага екипът.

Приложението

Ламба и колегите му се опитват да открият признаците, които показват, че дадено селфи може да бъде рисковано. Тяхната цел е да изградят едно приложение за смартфони, което предупреждава хората, ако наблизо някой е загинал заради селфи или ако това място може да се окаже рисковано за селфи.

Те правят това като намират модели в общия набор данни и след това ги използват за самообучаващ алгоритъм, който да забелязва подобни модели в други селфита, изтеглени от Twitter. Например, когато правите селфи от най-високата точка в околността, приложението ще дава знак за опасност.

Алгоритъмът е проверен с около 3000 други селфита, публикувани в Twitter, и дава оценка за опасност по изображенията с точност над 70%, твърди екипът.

Ясно е, че учените трудно могат да противодействат на склонността на хората да рискуват живота си за слава, но да се надяваме, че една система за предупреждение все пак има смисъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !