06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

До 2020 г. ще има 34 милиарда устройства, свързани с интернет

Те ще добавят „интелигентност“ към нашите домове, автомобили, обществена инфраструктура и предприятия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2016 в 08:53 55800
Снимка: 3g.co.uk

Мислите си, че виртуалната мрежа вече е навсякъде около нас и няма накъде повече да се разрасне? Помислете пак. Според ново проучване на Business Insider, до 2020 г. броят на свързаните с интернет устройства ще достигне 34 милиарда.

Основната причина за тази възходяща тенденция ще бъде т.нар. „Интернет на нещата“ (Internet of Things - IoT) – концепция, според която много от предметите около нас скоро ще „поумнеят“ и ще получат връзка с мрежата, което ще им добави редица нови функционалности. Това ще промени изцяло нашите домове, автомобили, дрехи, битови електроуреди, градски транспорт и обществена инфраструктура, офиси и производствени предприятия.

Сред най-бързо развиващите се подсегменти на Internet of Things e домашната автоматизация, благодарение на която днес все повече потребители управляват своето домашно осветление, щорите или отоплението през смартфоните си.

В сегмента инвестират все повече играчи, от гиганти като Google, която придоби компанията за „умни“ термостати Nest, до всевъзможни стартиращи фирми. Сред успешните примери има и български фирми като производителя на устройства за интелигентно управление на климатиците Мелиса, основан от младия предприемач Любомир Янчев и телекомуникационната компания Allterco – създател на универсалния домашен помощник She.

Друг динамичен IoT подсегмент е този на свързаните коли (connected cars). Според Business Insider това определение ще включва около 75% от автомобилите през 2020 година. Тяхното свързване с интернет ще предоставя на шофьорите своевременна информация за трафика, климатичните условия, инциденти на пътя и др., докато останалите пътници ще могат да достъпват чрез колата разнообразно развлекателно или новинарско съдържание.

Сред останалите бързо развиващи се подсегменти на Internet of Things ще са също свързаните предприятия, системите за контрол на достъпа, „носимите“ (wearable) технологии и „умните“ дрехи, Ще изникват обаче и все повече нестандартни и неочаквани типове свързани предмети. Дори днес вече сме свидетели на първите „умни“ татуировки, а още преди година една британска ферма свърза част от своите овце с Wi-Fi. Така че можем само да гадаем, какво ще ни предложи бъдещето.

 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.