Facebook изгражда машина за четене на вашите мисли

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 март 2019 в 13:50 9368 0

Според главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, Facebook има за цел да получи достъп до информация за своите потребители не само чрез своите смартфони и компютри, но и директно от техните мозъци.

В скорошно интервю в Харвардския университет с професорът от юридическата школа на Харвард Джонатан Зетрейн (Jonathan Zittrain), Зукърбърг се похвали с технологиите, над които работи социалната мрежа-гигант, които един ден може да позволят на потребителите да се разхождат по менютата или дори пишат,  използвайки само мислите си, съобщава Wired.

Когато Зетрейн обърна внимание на Зукърбърг за навлизането в личното пространство и етичните последици на Facebook машина за четене на мисли, главният изпълнителен директор от Силициевата долина даде прост отговор: „вероятно, това ще бъде нещо, което някой ще избере да използва като продукт.“

„Мозъчна мишка“

Концепцията е сравнително проста: умните обекти могат да общуват помежду си, но мозъкът ви е затворен от тях. Решението, според Зукърбърг, е „устройство, наподобяващо капачка за душ“, което ще прочете сигналите в мозъка ви и ще ги използва за отключване на потоците от данни на вашите мисли.

Facebook тества такъв "интерфейс мозък/компютър" от години. На конференцията на разработчиците F8 през 2017 г. компанията показа това, което вицепрезидентът на Facebook  Реджайна Дуган (Regina Dugan) нарече „мозъчна мишка“ - неинвазивен мозъчен интерфейс, който един ден може да позволи на потребителите да контролират AR приложенията.

Ентусиазмът на Зукърбърг по отношение на тази работа е смешен, защото компанията е загубила много доверие сред потребителите си след години на многократни съобщения за нарушения на неприкосновеността на личния живот. Милиони американци са напуснали социалната мрежа през 2018 година.

Бъдещите планове на Facebook за интерфейс между мозък и компютър изглеждат странно неадекватни на тази реалност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !