Китай продължава да оглавява класацията за най-производителен суперкомпютър

Никола Кереков Последна промяна на 23 ноември 2015 в 08:30 6559 0

Tianhe-2 официално е най-мощният компютър на света, което е шестият път, в който китайски суперкомпютър оглавява двугодишната статистика за суперкомпютри, която се съставя от изследователската организация Top500. Освен това Китай е утроил броя на устройствата си в тази класация - от 37 на 109 - в рамките само на шест месеца.

А ето как разглеждаме суровата статистика: Tianhe-2 (което в превод от китайски значи "Млечен път-2") притежава над 3 милиона ядра и максимална производителност от 33,86 петафлопа в секунда (или квадрилиони операции по изчисления с плаваща запетая в секунда). Машината се разполага много пред втория в класацията суперкомпютър, американския Titan Cray XK7, който има 560 640 ядра и максимална производителност от едва 17,59 петафлопа в секунда, според Top500.

За да поставим това в някакъв контекст, прехваленият, суперскъп MacPro на Apple, който в Щатите се продава на цена между 3 и 4 хил. долара достига максимална производителност от 7 терафлопа. С други думи, това е около 4811 пъти по-бавно от Tianhe-2. Това са съвсем груби изчисления, но те ни дават възможност да добием представа за каква изчислителна мощ става дума. А дали можем да си поръчаме свой собствен Tianhe-2 директно от Университета за Отбранителни технологии в Китай е съвсем друг въпрос.

В рамките на топ 10 на тази класация са още 4 американски компютъра и по един от Япония, Швейцария, Германия и Саудитска Арабия. Болшинството от тези машини са разработени от изследователски институции или правителствени агенции на отбраната и са ангажирани с едни от най-сложните задачи известни на науката. Например, суперкомпютърът Titan в САЩ е участвал в редица сложни проекти, включително моделиране на климата и лазерен термоядрен синтез (при който се използват множество мощни лазери, чиято енергия се разпределя по повърхността на малка мишена, като се очаква огромната енергия да свие веществото достатъчно, за да предизвика сливане на атоми).

Tianhe-2 е шампионът сред суперкомпютрите от юни 2013 г., като в разработването му са участвали повече от 1300 учени и инженери. Може би единствената критика, която може да се отправи към суперкомпютъра е, че е много сложен за програмиране: китайско издание цитира експерт, който твърди, че на много от потребителите може да им отнеме няколко години, за да напишат подходяща програма за Tianhe-2.

Междувременно продължава работата върху новото поколение суперкомпютри, което може да включва някакво ниво на квантови изчисления. Това може да означава пълно преформулиране на начина, по-който са изградени и работят компютрите и изследователите от Microsoft предполагат, че технологията може да е готова за масова употреба в следващите десет години. В крайна сметка при това квантовите битове (qbits) ще заемат мястото на електрическите напрежения, които използваме днес - ако намерим начин как да правим такива машини, разбира се. 

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !