29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Компютърен алгоритъм предвижда човешките желания

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 октомври 2015 в 11:02 26500
Компютърен алгоритъм може да помогне и на нуждаещите се, и на напълно здрави хора.   Снимка: Caltech / Keck USC / Rancho Los Amigos Team

Създаден е компютърен алгоритъм, който позволява да се предскаже намерението на човек, извършващ просто движение, от инженери от Университета на Илинойс в Чикаго.

"Вие, да речем, търсите парче хартия и ръката ви замръзва по средата на движението - докато очите се фокусират да намерят нужния предмет, нервите предават, а мозъкът ви обработва сигнала. Даже ако в този момент - минимум 1/10 от секундата - обстоятелствата се променят, командата не може да бъде отменена, нищо не може да промените, сигналът ще бъде предаден на ръката" - разказва Джъстин Хоровиц (Justin Horowitz), един от авторите на разработката в прессъобщението на Университета на Илинойс.

За такива моменти на несигурност е разработен алгоритъма. Докладът за разработката на колектива, воден от Джеймс Патън (James Patton), професор по биоинженерство в университета, е публикуван в PLoS ONE

Анализирайки началото на поредица от движения, алгоритъмът може да направи изводи за тяхната крайна цел. Компютърът прогнозира намерението на дадено лице, дори ако то все още не е реализирано. Той прогнозира, как и къде трябва да продължи движението. Тази способност, според разработчиците, ще намери много приложения. 

Авторите смятат, че подобни алгоритми могат да помогнат на шофьорите да се справят с непредвидени опасности на пътя, на хора с двигателни увреждания - в управлението на бионични протези.

Изкуственият интелект на автомобил, използвайки този алгоритъм, ще коригира курса на автомобила в съответствие с това, което водачът иска да направи. "Ако попаднем в заледен участък и колата започне да се завърта, искаме колата да знае къде искаме да отиде", обяснява Хоровиц. - "При такива обстоятелства трябва да се коригира курса на автомобила не с това, което му показвам в момента, а натам, накъдето искам да отиде".

"Компютърът има допълнителни сензори и може да обработва информацията много по-бързо, отколкото мога да реагирам", коментира Джъстин Хоровиц. "Ако автомобилът може да "разбере" къде искам да отида, той може сам да внесе нужните корекции така, че маневрата да бъде безопасна даже в бързо изменяща се среда."


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.