Великобритания иска да регулира интернет. Какво ще засегнат новите закони

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2018 в 00:00 9115 1

Кредит Carlos ZGZ CC

Британското правителство предложи да се въведе нов закон, съгласно който социалните мрежи ще бъдат задължени да премахнат обидни постове и невярна информация (за физически лица и компании) в рамките на часове след публикуването, както и да проверяват възрастта на потребителите.

Великобритания ще създаде не само закона, но и регулатора, който ще наблюдава прилагането на новите правила и да налага санкции, съобщава BuzzFeed News.

Какво ще се промени с приемането на новите закони?

Това са правила, насочени към регулиране и развитие на интернет пространството.

Политиците искат да забранят разпространението на "злонамерено" съдържание в социалните мрежи и да разработят план за миграция на FTTP - инфраструктурата (широколентова телекомуникационна мрежа, използваща в своята архитектура оптични кабели).

Филтри за съдържание в социалните мрежи

Проектозаконът в момента се разработва от Министерството на културата, медиите и спорта на Великобритания Department for Digital, Culture, Media and Sport — DCMS).

Консултантът е комуникационното бюро Ofcom (британският СЕМ), което регулира телекомуникационната индустрия на Великобритания.

През септември тази година Ofcom дори издаде доклад с препоръки за борба със "злонамерената" информация в социалните мрежи.

В него Ofcom съветва правителството да разработи стандарти за онлайн съдържание и система от санкции за компании, които не биха спазили тези изисквания.

Като пример за британските политици, Ofcom цитира закон, приет през 2017 г. в Германия. Според него социалните мрежи трябва да премахнат незаконното съдържание в рамките на 24 часа (в някои случаи в рамките на няколко седмици). По-специално, германското законодателство забранява публикуването в социални мрежи на постове, които нарушават германския наказателен кодекс, както и материали с клевета или обиди.

Ако нарушителят на платформата откаже да ги премахне, той се наказва с глоба - плащанията могат да достигнат 50 милиона евро.

Все пак Ofcom отбеляза, че германският закон в някои случаи ограничава свободата на словото и настоява да се вземат предвид тези недостатъци. Например германският закон не посочва необходимостта от отчитане на контекста на някои изявления.

Такива пропуски във формулировките вече доведоха до блокирането на сатирично списание в Twitter.

Британското правителство е готово да вземе предвид отрицателния опит на други страни. Председателят на DCMS Деймиън Колинс (Damian Collins) заяви Business Insider, че философията на законa ще бъде по-близка до американската, отколкото до западноевропейската. Очевидно политиците са готови да вземат под внимание мнението на технологичните компании и да разработят правила, които да отговарят на интересите както на корпорациите, така и на правителството. 

Първият проектозакон се планира да се представи тази зима.

Какво мисли обществеността

Кампанията на правителството бе подкрепена от телевизионните канали на BBC, Sky, ITV и др.

Ръководителите на каналите публикуваха отворено писмо във вестник Sunday Telegraph, в което заявяват, че подкрепят идеята за независим регулатор за социалните мрежи.

Представители на редица ИТ компании, напротив, коментират критично новата инициатива. Например, вицепрезидентът на Facebook Ричард Алън (Richard Allan) заяви, че компанията отговаря за качеството на публикуваното съдържание само пред потребителите си и не се нуждае от надзорен орган. И добавя, че ако правителството все пак иска да промени "правилата за работа" на социалните мрежи, тогава трябва да обсъди този въпрос със самите компании.

Що се отнася до обикновените потребители на интернет, мненията са разделени.

Ofcom направи проучване сред 1500 жители на страната, но едва 52% от анкетираните подкрепиха въвеждането на нови правила за регулиране на онлайн съдържанието.

Не малко хора смятат, че такива инициативи са загуба на време и усилия. Според тях, дори социалните мрежи да проверяват по-внимателно възрастта на потребителите, тийнейджърите все пак ще могат да заобиколят забраната и да получат достъп до всякаква информация.

В същото време политиците все още не са казали как точно ще се извършва регулацията, защото хората се притесняват за безопасността на личните им данни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6022

1

emilyano calabrese

28.10 2018 в 08:01

означава --ПЪЛЕН ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД ТЕРОРИЗЪМ СРЕЩУ ХОРАТА