Антиоксиданти могат да ускорят развитието на рака

Марина Николова Последна промяна на 16 октомври 2015 в 10:57 19258 0

Кредит pixabay

Приемът на хранителни добавки, съдържащи антиоксиданти, може да се окаже нож с две остриета.

Според ново проучване от Академията „Салгренска“ в Швеция антиоксидантите могат да удвоят скоростта на метастазарине на меланома при лабораторни мишки. Тези резултати потвърждават предишни данни, че антиоксидантите ускоряват развитието на рак на белия дроб. Професор Мартин Берго е на мнение, че онкоболните и хората в риск от ракови заболявания трябва да бъдат внимателни с приема на хранителни добавки, съдържащи антиоксиданти.

През януари 2014 г. изследователи от Академията „Салгренска“ към Университета Гьотеборг, Швеция, (Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg) демонстрират, че антиоксидантите ускоряват и влошават развитието на белодробен рак. Тогава лабораторни мишки с рак на белия дроб, са развили повече и по-прогресивни тумори след прием на антиоксиданти. Последващи експерименти с човешки белодробни ракови клетки са потвърдили тези резултати.

През годините са събрани множество доказателства, че свободните радикали могат да причинят рак. Днес болшинството от специалисти са приели, че антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали, имат свойството да предпазват от онкологични заболявания. По тази причина храни и хранителни добавки, богати на антиоксиданти, масово се рекламират като продукти, намаляващи риска от развитие на рак. Проучванията относно влиянието на антиоксиданти върху болни от рак предизвикват небивал интерес, именно защото поставят под въпрос общоприети научни разбирания.

Злокачествен меланом

Учените от Академията „Салгренска“ продължили с изследванията, но този път с друг тип рак - злокачествен меланом. Те избрали това онкозаболяване заради широката му разпространеност и високата му смъртност. Меланомът е вид рак на кожата, който обикновено се образува в кожни бенки, които се „израждат“. В редки случаи меланомът може да се развие и в други части на тялото, например в окото, в анално-ректалния регион, в дебелото черво и др. Този тип рак на кожата се характезира с бързо и ранно метастазиране и се смята за най-опасен сред кожните злокачествени заболявания.

Последни открития

На 7 октомври 2015 г. последните открития на екипа „Салгренска“ са публикувани в научното списание Science Translational Medicine. Резултатите сочат, че антиоксидантите могат да удвоят скоростта на метастазиране на злокачествен меланом при раково болни мишки. Изследванията са проведени с две вещества с различни химични и физични свойства. Това са N-ацетил цистеин (N-acetyl cysteine, NAC), ацетилираната форма на аминокиселината L-цистеин и Тролокс (Trolox), който е водоразтворим аналог на витамин Е.

Професор Мартин Берго, един от авторите на проучването, разказва за експериментите с N-ацетил цистеин: „За разлика от изследванията ни върху рак на белия дроб, първичният тумор не беше засегнат. Но антиоксидантът повиши способността на раковите клетки да метастазират - дори по-сериозен проблем, защото причината за смъртта в случаите на меланом е матастазата. Първичният тумор не е опасен сам по себе си и обикновено бива премахнат.“ В публикацията авторите дават възможно обяснение за резултатите. Те твърдят, че туморните клетки, които са напуснали първичния тумор, са подложени на оксидативен стрес, който ограничава способността им да мигрират и да образуват метастази. Смятат, че е възможно свойствата на N-ацетил цистеин да предпазват раковите клетки и по този начин да подпомагат тяхното метастазиране.

Експерименти с клетъчни култури от пациенти със злокачествен меланом потвърждават резултатите, но изследвания директно върху пациенти все още не са проведени.

Заключението от изследванията е, че антиоксидантите защитават здравите клетки от свободни радикали и от вредата, която те нанасят на клетката. Изглежда, че по същия начин антиоксидантите могат да защитят и туморните клетки.

Предишни проучвания на Академия „Салгренска“ сочат, че онкоболните са особено податливи към прием на добавки, съдържащи антиоксиданти. Сегашните ни проучвания, заедно с данните от големи клинични проучвания с антиоксиданти, навеждат на мисълта, че хората, наскоро диагностицирани с рак, трябва да избягват подобни добавки“, твърди професор Берго.

Външно прилагане на антиоксиданти

Ролята на антиоксидантите е изключително важна в случаите на меланома. Причината се крие не само във високата чувствителност на този вид ракови клетки към свободни радикали, а и във факта, че кожните клетки могат лесно да приемат антиоксиданти от външни източници. Мненеито на професор Берго е, че „лосионите за тяло и лосионите против слънчево изгаряне често съдържат бета каротин или витамин Е, като и двете могат да се отразят на клетките на злокачествения меланом по същия начин като антиоксидантите в хранителните добавки.“

За момента, влиянието на лосионите за тяло върху клетките на злокачествения меланом все още се изучава. „Тестваме дали антиоксиданти, приложени директно върху клетки от злокачествен тумор на мишки, ускоряват развитието на рак по същия начин като хранителните източници“, казва професор Берго, подчертавайки, че са необходими допълнителни изследвания.

Явна нужда от допълнителни проучвания

Имайки предвид, че ракът на белия дроб е най-често срещаната форма на заболяването и меланомът е най-бързо разпространяващата се, други типове рак и видове антиоксиданти трябва да бъдат изследвани, ако искаме да направим напълно обективна преценка за ролята на свободните радикали и на антиоксидантите в процеса на развитие на рака“, заявява още професорът.

Откритието е много интересно и би могло да се окаже от огромно значение за забавяне хода на развитие и за намаляване смъртността при случаите на злокачествен меланом. Въпреки това, както и самите автори споделят, изследванията са все още в ранен стадий и е нужна допълнителна работа върху проблема, за да се стигне до сигурно и генерално заключение. Важно е да се отбележи, че видът на антиоксидантите, клетъчните култури и експерименталният модел за проучване се отразяват на резултатите. Освен това, авторите не коментират данни за влиянието на антиоксидантите, намиращи се в хранителните продукти. Изводът за всеки от нас до момента е, че да приемаме добавки, съдържащи антиоксиданти, може да се окаже нож с две остриета. Те може и да са полезни докато сме здрави, защитавайки клетките от повреди в ДНК и други клетъчни молекули, но в случай на развиващо се раково заболяване приемът им може да е по-скоро нежелателен.



Източници:

Hillgren J. Website article. Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice.

Le Gal K. et al. (2015) Antioxidants can increase melanoma metastasis in mice. Science Translational Medicine, 7(308):308re8

Pelengaris S., Khan M. (2013) The Molecular Biology of Cancer: A Bridge from Bench to Bedside. 2nd Ed. John Wiley & Sons, Inc.

Със специални благодарности към Йоана Хилгрен от Университета Гьотенборг (Johanna Hillgren, University of Gothenburg) за предоставените материали и информация.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !