Признак на заболяване ли е пукането на кокалчетата?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 август 2019 в 00:54 14523 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Ставите издават многобройни звуци като пукане, щракане и др. Латинското название на тези звуци е crepitus, или буквално "тракане". Хора от всяка възраст ги получават, но често се засилват с възрастта. 

Най-честата причина за пукащите звуци са въздушни мехурчета, образуващи се в ставите. Това се случва, когато има слой флуид между две кости. Ставите може да се раздалечат естествено при ежедневните движения или нарочно от остеопат например. Когато това се случи, ниското налягане в ставното пространство кара газовете в синовиалната течност (естествената смазка на ставите), да образуват кухина, в която има кислород, азот и въглероден диоксид.  

Тези звуци може да звучат притеснително, особено ако ставите не ги издават често, но рядко са признак на проблем. 

Отдавна се водят спорове по какъв начин тези мехурчета издават пукащ звук. Едно изследване от 1947 г. е първото, в което анатоми се опитват да разберат явлението. Те заключват, че мехурчетата се образуват след щракащия звук. Но следващо проучване твърди, че всъщност се случав обратното. 

Този научен конфликт предизвиква широк дебат и едва през 2015 г. съвременно образно изследване на ставните пространства доказа, че образуването на меурчетата предизвиква звука. След това е необходимо време да се натрупа отново газ, затова и не може веднага да се изпукат коленете или кокалчетата за втори път.  

Хората със ставна хипермобилност, или способността да разпънат ставите си над нормалния обем на движение, често изпитват този ефект. Техните стави лесно се раздалечават, създавайки въздушни кухини. Това състояние е често срещано и обхваща 10-20% от хората. 

Мнозина смятат, че ако често пукат ставите си през детството, в зряла възраст ще получат артрит. Няколко изследвания доказват, че това не е вярно. Един от изследователите бил толкова отдаден да провери теорията, че пукал ставите на едната си ръка в продължение на 60 години. Образните изследвания след това показали, че няма следа от ставно заболяване на нито една от двете ръце. 

Понякога има друга анатомична причина за звуците. Това се случва когато сухожилията се преместват върху костна подложка и след това бързо се връщат на място. Например при бързо изправяне от седнало положение или при изкачване на стълби. Това се засилва с възрастта, тъй като мускулите губят своята еластичност и размера и силата им намаляват. Едновременно с това сухожилията се променят и стават по-стегнати. Тези промени допринасят за появата на такива звуци при контакт на тъканите с костите. Звуците са най-често безболезнени и не са причина за притеснение. 

Кога пукането може да е опасно?

В ставите, допиращите се повърности на костите са покрити с хрущял, който омекотява контакта между двете кости. Но при заболявания на ставите, като остеоартрит например, хрущялът се износва. Тогава костите се допират директно една в друга и резултатът е неприятно, болезнено и стържещо усещане и звук. В световен мащаб остеоартритът засяга 50% от хората на възсраст над 65 години. Болката може да бъде лекувана по различни начини и проблемът трябва да бъде изследван. 

Шумните стави са често срещан феномен. В повечето случаи има физиологично, а не патологично явление, което произвежда звук от ставите. Ако случаят е такъв няма място за притеснение. Всъщност е доказано, че антилопите нарочно използват изпукването на коленете си като демонстрация на сила. Но всеки звук, идващ от става продължително време, или причиняващ болка, трябва да бъде изследван от лекар. 

Източник:The Сonversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !