Раждането на третото китайско CRISPR бебе може да остане загадка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 юли 2019 в 10:35 5970 0

Кредит pixabay

През ноември 2018 г., китайският учен Хъ Дзиенкуей (He Jiankui) шокира света със съобщението, че са се родили близнаци, на които той е направил генна редакция с метода CRISPR.

Но китайското правителство запазва мълчание по въпроса дали вече родено и третото генно редактирано бебе, според статия в MIT Technology Review.

През януари, експертът по биоетика от Университета Станфорд Уилям Хърлбът (William Hurlbut) съобщи, че Хъ е редактирал и трети ембрион, който се очаква да се роди в края на юни или началото на юли. До момента или все още няма такова събитие, или китайското правителство стриктно контролира информацията около това голямо научно противоречие. 

Малко след оповестяването на работата на Хъ, китайското правителство осъди експериментите му и опита да засили регулациите върху научните изследвания.

Трудно е да се спре използването на широко достъпната технология CRISPR за редакция на други човешки ембриони, но правителствата и университетите могат да вземат мерки, така че техните учени да не го правят. Затова мълчанието на Китай за този противоречив случай предизвиква спорове в научната област, според публикацията на MIT Technology Review.

"Ако погледнем въпроса мащабно, китайското правителство полага сериозни усилия да въведе регулация. Защо тогава биха го пазили в тайна?", задава въпрос специалистът по биоетика Росарио Исаси (Rosario Isasi) от Университета в Маями. "Събитието може да остане тайна, но китайското правителство дължи на международната научна общност отчетността, която беше обещало".

Източник: Futurism - WE MAY NEVER KNOW WHEN THAT THIRD CRISPR BABY IS BORN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !