След 1 година работа в офис - затлъстяване, след 5 - хемороиди, след 10 - диабет

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 май 2016 в 08:18 21291 0

Кредит www.onlymyhealth.com

Как се отразява работата в офис след една година, пет и десет години: 

След първата година

Година по-късно ентусиазмът, с който сме започнали новата си работа, постепенно се превръща в потиснатост, мигрена, болки в гърба, врата и други неприятни симптоми. 

Това тревожно състояние се нарича "офисен синдром". Казано по-просто - набор от симптоми, предизвикани от работната среда. Независимо от мястото на работа и начина на живот с него поне веднъж се сблъсква всеки офисен служител.

По данни на британското общество Mind, публикувани в Тhe work foundation по-голямата част от британците възприемат работата си в офиса като основен източник на стрес, считайки я за изключително напрегната. 7% от анкетираните са стигали дори до мисълта за самоубийство (сред младите служители (18-24 години) тази цифра достига 10%).

Наднорменото тегло

Първата година в офиса е най-трудната. Тялото и умът се адаптират към новите условия. Особено трудно е за доскорошните студенти. А почти половината от офис служителите значително увеличават теглото си.

Проучване от 2013г., проведено от американската изследователска компания Harris Interactive сред 3 000 офис служители, показа, че 41% от анкетираните съобщават за 5-килограмово наддаване на тегло. Една трета от анкетираните се оплакват, че времето за физическа активност им липсва. А 18% - по същата причина са принудени да пропускат хранене.

Но причината не е само в заседналия начин на живот. Допълнителни килограми се появяват и поради банална липса на организация.

Почти във всеки офис имат импровизирани кътчета, където може да се намерят бисквити, чипс и бонбони, но не и плодове. Хората, които работят в офис, често забравят за здравословната храна. Добър вариант е да се носи в кутии предварително приготвена в къщи здравословна храна и да се избягва "наваксването" на калории за вечеря. Но това се прави от много малко хора.

Заболяванията на гръбнака са друг бич на офисните служители, който се проявява през първата година, а също и болки във врата, раменете или в долната част на гърба.

Повечето офис работници седят прегърбени и източили врата си напред, тази поза е много лоша за гръбначния стълб. Страдат най-вече шийните прешлени, което води до нарушение на мозъчното кръвообращение.

Нарушения като синдромът на сухото око, преумора и значително влошаване на зрението са неизбежни последици от работата в офис.

Смята се, че естествената дневна светлина в съчетание с изкуствено осветление (халогенни лампи) не нарушават физическото и емоционално състояние на офисните служители. Но въпреки това, в повечето фирми от тавана светят обикновени луминесцентни лампи. Такива източници преуморяват очите и да предизвикват мигрена.

5 години по-късно. Тромбоза, атеросклероза, хемороиди

Нередовният режим на хранене, повишеното тегло, съчетано с заседнал начин на живот, след 3-5 години води до нарушения в холестероловия и липидния метаболизъм. С други думи води до разнообразни хронични заболявания на кръвоносните съдове - от тромбоза на долните крайници до запушване на кръвоносните съдове с холестеролни плаки. А това е рисков фактор за инфаркт и инсулт.

Към този вид заболявания се отнасят и разширените вени на ректума - хемороидите. И никакви мехлеми, свещички и дори операция - не са изход от ситуацията. Заболяването има тенденция да се завръща. Единственият начин да се предотвратят рецидивите е да се повиши нивото на физическата активност. 

Никотинът, с който често се злоупотребява в офисите е основен фактор в развитието на сърдечно-съдови заболявания. В рисковите групи са на първо място пушачите и хората с наследствено предразположение. 

10 години. Гастрит, импотентност, диабет тип 2

Подобен живот на нередовно и нездравословно хранене, заседнал живот, злоупотреба с алкохол и цигари може да доведе до развитието на гастрит и дори диабет тип 2.

След 10 години ще бъде засегнато и "мъжкото здраве" като в крайна сметка се стигне до простатит и еректилна дисфункция.

Такива пациенти често търсят спасение във всякакви хапчета, болезнени тестове и процедури. Но за повечето от тях е достатъчно просто да започнат да се занимават със спорт и да нормализират диетата и след няколко месеца може да забравят за проблемите си.

При жените проблемът е още по-остър. Рискът от застояване на кръвта е много по-висок, особено след раждане.

Профилактиката на многостранния "офисен синдром" е ясна и проста - повече движение и по-малко бързи въглехидрати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !