България има водеща роля в иновативен европроект за по-безопасни тръбопроводи

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юни 2018 в 14:59 3329 0

Европейски научен проект с българско участие разработи иновативни методи за безразрушителни тестове и високотехнологичен ремонт на тръбопроводи.

Учени от няколко държави работиха в продължение на четири години по проекта, финансиран по програмата на ЕС „Мария Склодовска-Кюри“, за да повишат безопасността на тръбопроводите и на газовите трансмисии. Партньор от българска страна е Институтът по механика към Българската академия на науките.

Европейците са постоянно в движение. Всеки ден повече от 30 000 полета минават през територията на Стария континент, а динамиката по пътищата е още по-голяма. Статистиката сочи, че около 291 милиона автомобила или средно по две коли на човек кръстосват пътните артерии в Европа. Лесното придвижване е неразделна част от живота ни, а двигателната сила, която прави всичко това възможно, е енергията.

И ако приемем, че енергията е живителната сила на модерното общество, то тръбопроводите, пресичащи територията на Европа, са своеобразните артерии, които захранват България и други държави с ресурси като сурови горива, природен газ и петролни продукти. Надеждността на тези тръбопроводи е от изключително значение за енергийната сигурност на всяка държава, което обосновава сериозния интерес на Европейския съюз (ЕС) към тази тематика. Ето защо, ЕС инвестира в редица инициативи в енергийния сектор. В рамките на един от тези проекти, група български учени изиграва ключова роля, довела до значителни подобрения в сигурността на европейските тръбопроводи.

Пълното име на проекта – „Иновативни безразрушителни тестове и напреднал съставен ремонт на тръбопроводи с дефекти на обемни повърхности" (INNOPIPES) – може да звучи като скоропоговорка, но важността на резултатите, които проектът постига, не подлежи на съмнение. INNOPIPES получава финансиране по програмата на ЕС „Мария Склодовска-Кюри“ (MSCA), която подкрепя професионалното развитие и обучение на изследователи от цял свят, като по този начин стимулира конкретни резултати в сферата на съвременните научни предизвикателства. Проектът продължава от септември 2012 г. до август 2016 г. и е финансиран по схемата за обмен на персонал в областта на научноизследователската дейност и иновациите (RISE), която има за цел да подпомогне взаимодействието между водещи организации от академичните и неакадемични среди.

Един от основните партньори по проекта е Институтът по механика към Българската академия на науките. Учените от Института си сътрудничат с академици и представители на индустрията от Полша, Латвия, Румъния, Беларус, Украйна и Русия. Професор Митко Миховски, който координира българския екип, сподели, че професионалният обмен е донесъл ценен опит на него и колегите му.

„България подобри осезаемо подхода си към разработването и изследването на нови съставни материали за ремонтни дейности на тръбопроводи“, изтъкна проф. Миховски. „Освен това, успяхме да проведем обучения в сферата на безразрушителните тестове, използвайки иновативни методи за тестване на тръбопроводи“, допълни той.

Според българския учен проучванията, осъществени в рамките на проекта, са дали възможност да се подобри ефективността и безопасността на газовите трансмисии.

„Този опит несъмнено ще ни бъде от полза при оценяването и ремонтните дейности на тръбопроводите в България“, подчерта проф. Миховски.

Професор Барканов от Техническия университет в Рига (Латвия) смята, че техниките, разработени по време на проекта, биха могли чувствително да удължат експлоатационния срок на тръбопроводите, пестейки не малко средства на данъкоплатците и държавните бюджети.

В рамките на четири години проектът INNOPIPES постигна конкретни резултати, които доведоха до усъвършенстване на вече съществуващите методи и разработване на нови такива, насочени към откриване и отстраняване на дефекти и повреди по тръбопроводите. INNOPIPES създаде нова процедура за установяване издръжливостта на ремонтираните тръбопроводи, както и нови методи за оценяване ефективността на извършените ремонтни дейности по повредени тръби. Всичко това допринася за по-безопасния и ефективен пренос на енергия, което може да бъде от голяма полза за България. С редица амбициозни енергийни проекти в ход, включително междусистемната газова връзка Гърция – България и газовия хъб „Балкан“, България се позиционира като двигателна сила на промените в енергийния сектор на Балканите и в Европа.

20 години европейска подкрепа за работата на изследователи

От 1996 г. европейската програма Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) осигурява грантове за обучение на отлични изследователи във всички етапи на тяхната кариера, независимо дали са кандидати за докторанти или изследователи с опит, като същевременно насърчава транснационалната, междусекторната и интердисциплинарната мобилност. Финансират се изследователи, работещи във всички дисциплини – от археологията, животоспасяващото здравеопазване, до наука тип "blue-sky" (научни проучвания без обезателно реално приложение).

Програмата е кръстена на носителката на две Нобелови награди Мария Склодовска-Кюри, като цели да почете и разпространи ценностите, които тя е представлявала. Към днешна дата повече от 110 000 изследователи са участвали в програмата, като мнозина други също имат полза от нея. Сред участниците в програмата са и деветима нобелови лауреати и един носител на Оскар.

През 2017 г. MSCA съобщи за финансирането на 100 000-ния си участник. За да отбележи това важно събитие, Европейската комисия представи 30 изявени изследователи (сред които 18 жени) и техните проекти, финансирани от MSCA, подчертавайки ангажимента на програмата към високи постижения и мобилност в световен мащаб в областта на научните изследвания.

Европейската нощ на изследователите (NIGHT) е общоевропейско ежегодно събитие, което се провежда в последния петък на месец септември. Финансирано от Европейския съюз чрез MSCA, събитието е създадено, за да направи научните изследвания на ЕС забавни и достъпни за всички. Провежда се за първи път през 2005 г. и предлага на своите над един милион посетители всяка година безброй забавни дейности, включващи практически експерименти, презентации, демонстрации, викторини, лабораторни посещения и възможности за срещи с изследователите. Намерете най-близкото до вас събитие тук: NIGHT

С бюджет от 6,2 милиарда евро, през периода на финансиране 2014-2020 г. MSCA ще подпомогне около 65 000 изследователи, включително 25 000 кандидати за докторанти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !