07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Езически костюми, носени при зимни празници по света (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 януари 2019 в 00:00 38250
Кукери. Снимка: Wikimedia Commons

Тази година се чества 28-тото издание на Кукерския фестивал в Перник - Сурва. По този повод решихме да ви запознаем с ритуалните костюми, с които различните народи ”пъдят злото” през този сезон.  

Публикациите, които документират ритуали и карнавали в Европа, особено в Източна и Югоизточна Европа, не са много.

Затова "Wilder Mann: The Image of the Savage" на френския фотограф Шарл Фреже (Charles Fréger), който излиза на пет различни езика - английски, френски, немски, италиански и японски, развълнува всички, които се интересуват от традиционните ритуали в Европа. Тези традиции са документирани и представени през обектива на съвременната фотография.

В неотдавнашно интервю Фреже споделя, че винаги е бил очарован от европейските езически традиции. Това вдъхновява известния фотограф да пътува из цяла Европа, за да заснеме образи на хора, облечени в ритуални костюми, които почитат зимата и други сезонни тържества.

Фреже започва пътуването си от Австрия и досега е заснел невероятни костюми и ритуали от 21 страни по света. Според Фреже има много празници, които отбелязват средата на зимата, които се случват в Чешката република и, да речем, Италия, които са доста сходни по отношение на материалите, използвани за създаването на костюми - животински кожи, клони от дървета, рога и звънци.

Макар подобни външно, живите фолклорни ритуали имат различни варианти във всяка страна и място.

Тази серия снимки се превърна в популярна книга и вдъхнови италианския композитор Техо Теардо да композира музика въз основа на собствените си реакции към "дивите маскирани мъже". Резултатът е албум (Spècula Records, 2013).

Krampus, Щирия, Австрия

 "Луцифер и малко дяволи", Тауплиц, Австрия.


Словения.

 


Португалия.

 


Швейцария.

 


Хърватия.

 


Финландия.

 


"Фестивал на мечките", Франция.

 


Словения.

 


Северна Ирландия.

 


Италия.

 


Костюм от пиринейска мечка ".

 


Швейцария.

 


"Крампъс", Австрия.

 

 

 

 


Япония.

 


Япония.

 


Германия. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Науки за Земята
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.