Как влияе есенното равноденствие на северното сияние (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2019 в 00:36 8554 0

Кредит Wikimedia Commons

С равноденствието на 23 септември идва началото на астрономическата есен в Северното полукълбо, но хората, които я посрещнат около Арктическия кръг, е по-вероятно да имат късмета да видят едно от най-красивите явления на нашата планета - северното сияние.

Есенното равноденствие бележи на 23 септември тази точка в годишната орбита на Земята, когато слънцето пресича небесния екватор, устремено на юг, за да създаде по-кратки, по-хладни дни, защото слънчевите лъчи ще падат по-косо над Северното полукълбо. В понеделник (и няколко дни около него) ще има повече или по-малко равни часове дневна светлина и тъмнина (на практика атмосферното пречупване и фактът, че е Слънцетонужно е масивно, изключват перфектно равни ден и нощ ). Но това не са единствените видими признаци на есенното равноденствие.

Как влияе есенното равноденствие на северното сияние?

Aко сте близо до Арктическия кръг в средата на лятото, няма да видите нищо, не защото няма северно сияние, а защото никога не се стъмва. С пристигането на равноденствието условията за наблюдение стават много по-добри, защото е по-тъмно за по-дълго.

Има обаче още една причина, поради която северното сияние може да е малко по-силно около равноденствието - Земята и съответно - магнитното й поле са наклонени на 23,5° спрямо слънчевия вятър.

Къде е „зоната на Aurora Borealis“?

Въпреки че понякога стават видими на много по-ниски ширини, Северното сияние (лат. Aurora Borealis) обикновено се появява като овал в небето над Арктическия кръг между 64 ° до 70 ° северни ширини. Този регион на планетата обхваща Аляска, Северна Канада, Южна Гренландия, Исландия, Фарьорските острови, Лапландия (северните райони на Норвегия, Швеция и Финландия в Скандинавия) и северозападна Русия.

Но по това време на годината този овал може да се увеличи, което прави Северното сияние видимо от много по на юг. Защо? Заради наклона на земната ос.

Северното сияние изглежда като овал около северния магнитен полюс, въпреки че неговото положение и интензитет постоянно се променят.

Как влияе наклонената земна ос при равноденствие

Сезоните на нашата планета се сменят, защото Земята се върти по ос, наклонена с 23,5 °  спрямо Слънцето. Този наклон обяснява защо различните части на планетата получават различни количества слънчева светлина през различните периоди на годината и защо дните имат различна продължителност.

Космическото време при равноденствие

Зависимистта между полярното сияние и равноденствията е свързана с положението и ъгъла на Земята спрямо Слънцето и слънчевия вятър. При есенното  равноденствие оста на Земята е перпендикулярна на Слънцето. Слънчевият вятър от заредени частици (отрицателни електрони и положителни ядра), изхвърлени от Слънцето и прихванати от земното магнитно поле, се ускорява на юг спрямо Земята по времето на есенното равноденствие. Казано просто магнитното поле съвпада с посоката на слънчевия вятър по време на равноденствие.

Установено е също, че сезонните изменения в магнитната активност имат два максимума, съответстващи на периодите на равноденствията и два минимума, съответстващи на периодите на слънцестоене. Причината за тези вариации е формирането на активни области на Слънцето, които се групират в зоните от 10 до 30° северна и южна хелиографски ширини. Следователно в периодите на равноденствията, когато равнините на земните и слънчевите екватори съвпадат, Земята е най-изложена на действието на активни области на Слънцето.

Резултатът е, че има по-голяма вероятност за по-ярки и по-чести полярни сияния в нощното небе, но няма абсолютно никаква гаранция.

Източник: Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !