06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Колко енергия има Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 септември 2016 в 13:05 126870
От 2022 г. учените очакват да имат възможност да регистрират най-малко 536 антинеутрино събития годишно в пет подземни детектора. Снимка: Ondrej Sramek

Топлината дълбоко в Земята е това, което поддържа пулса на нашата планета - пълзящите тектонични плочи, изригващите вулкани и работата на магнитното поле.

Но колко от тази енергия е останала в планетата ни днес, 4.6 милиарда години след като се е образувал скалистият ни дом в Слънчевото семейство?

Екип от изследователи планира да намери отговор на този огромен въпрос през 2025 г. Като определят колко енергия напуска Земята, учените ще разберат по-добре градивните елементи на планетата и нейните вътрешни енергийни процеси, разказва Live Science.

Изследването е публикувано в списание Nature Scientific Reports.

Когато изразходи цялата си енергия, Земята ще "умре", в същия смисъл, в който Луната е "мъртва", защото й липсва енергия за движения на мантията, вулканизъм и други планетарни процеси.

Тези планетарни процеси се изпълняват с два типа енергия: първична енергия, която е топлината, останала от образуването на Земята и ядрената енергия или топлинната енергия, произведена по време на естествен радиоактивен разпад. 

Енергията на Земята

"Ние сме в сферата на предположенията," - заяви един от авторите на изследването, Уилям Макдона (William McDonough), професор по геология в университета в Мериленд. "В този момент в кариерата ми, не ме интересува дали съм прав или не. Аз просто искам да знам отговора."

Ето как Макдона и екипът му смятат да се справят с проблема: Както е правено вече за предишни оценки, учените ще измерват геонеутриното на Земята или антиматериалните партньори на неутриното - призрачни леки частици, които преминават през Земята сравнително без смущения. Частиците антинеутрино са странични продукти на ядрени реакции, като резултат на радиоактивното разпадане на елементи като торий и уран.

"Частиците ще ни разкажат колко атоми уран и торий се намират във вътрешността на Земята. Така ще разберем колко радиоактивен потенциал има планетата ни," - разказва Макдона. "Ние знаем, че Земята излъчва 46 теравата топлина или енергия, и така това може да определим чрез разликата им колко е останалата от първична енергия."

Предишни изследвания показаха, че тези отделящи топлина радиоактивни елементи са достатъчни за 46-те TW, които Земята излъчва. Следователно, трябва да има остатък от първичната енергия. За определянето на количеството енергия, останала от двата източника трябва да се вземе предвид начина, по който Земята гори своето гориво, скоростта на потребление на гориво в миналото и в бъдеще.

"Ако имаме много ядрена енергия, тогава сме използвали много от нашата първична енергия. Ако имаме малко ядрена енергия, тогава не сме използвали много от нашата първична енергия." - пояснява Макдона.

Макдона казва, че количеството гориво ще определи дали планетата ни ще продължи да функционира в следващите 5 милиарда или 10 милиарда години. Когато горивото се изчерпи, което Макдона казва, че ще се случи, тогава планетата ни по същество ще "умре" като нейните планетарни процеси ще престанат да действат.

Детекторите, които се използват за намиране на частици антинеутрино са с размерите на малка офис сграда, разположени на около миля под земята. Антинеутриното се идентифицира в рамките на детектора, когато частиците се блъснат в един водороден атом, което води до два характерни сигнала. В момента има два такива детектора за откриване на тези чястици, в Япония и Италия, които записват само около 16 сблъсквания годишно. Три нови детектора - един в Канада и два в Китай - се очаква да се позстроят през 2022 г.

"След като три години се съберат данни за антинеутриното от всички пет детектора, сме уверени, че ще разработим точен инструмент за измерване за горивото на Земята и ще можем да изчислим количеството на оставащото гориво вътре в Земята", заяви Макдона в доклада си за целите на екипа за 2025 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Науки за Земята
15 ноември 2022 в 00:010
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.