Срещата на върха на ООН по въпросите на климата: Послания на учените към световните лидери

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2019 в 12:45 11630 0

Кредит Pixabay

Следващата седмица се очаква да се съберат около 60 държавни глави на Срещата на върха на ООН, чиято цел е да предизвика по-големи амбиции за действия срещу промените на климата. В настоящия момент плановете на правителствата за ограничаване на емисиите ще доведат до това, че светът ще стане по-топъл с много повече от 1,5° C, договорени в Париж през 2015 г., така че залозите са големи. Шведската активистка Грета Тунберг призова Конгресът на САЩ да "изслуша учените".

Ето какво казват 11 от най-изтъкнатите световни учени - климатолози преди срещата на върха:

Хана Клоук (Hannah Cloke), Университет Рединг, Великобритания

Като учен гледам фактите. Разглеждам доказателствата. Политическите лидери имат по-трудна работа, защото често им се налага да правят избор, който засяга много хора, без да знаят какво ще се случи. Този път не е така. Това поколение лидери е първото и единствено в човешката история, което е информирано за влиянието, което оказваме върху природата на нашия свят, като същевременно има шанс да поеме по друг път. В момента настоящата посока води към бедствие. Историята ще прецени дали нашето поколение е взело по-доброто решение.

Питър Стот (Peter Stott), Метеорологична служба (Met Office), Великобритания

Световните лидери трябва да са впечатлени от научните открития. Аз съм помагал повече от 20 години за извършване на изследвания. Прогнозите за климата, ако емисиите на парникови газове продължат без контрол, са ужасяващи. Емисиите на човечеството вече усилват бурите, зареждат супертоплинни вълни и дестабилизират полярните ледени покривки. Искам световните лидери да ме накарат да се чувствам оптимист, че устойчивото развитие на нашата планета е възможно. Но за да направят това, те ще трябва бързо да намалят емисиите. Времето е почти изчерпано.

Наоми Орескес (Naomi Oreskes), Университет Харвард

Моето послание към световните лидери е, че те не представят своя народ. В Съединените щати повече от три четвърти от американците смятат, че изменението на климата е основен проблем или криза и мнозинството искат решителни действия. Навсякъде по света желанието за действие като цяло е още по-силно. Въпреки всички критики към учените - че те не комуникират ясно и така нататък - научното послание вече е изпратено. Отговорността вече не на учените, а на правителствата и бизнес лидерите. Сега е време за действие. Историята ще ви съди строго, ако не го направите.

Корин льо Куер (Corinne Le Quérré), Университет на Източна Англия, Великобритания

С всеки изминал ден се появяват недвусмислени доказателства за смъртоносни и скъпоструващи въздействия на климата. Сега трябва да се запълни празнината между амбиция и реалност. Глобалните емисии все още нарастват, сегашните действия са твърде слаби. Климатичните мерки трябва да са в основата на правителствените решения с амбициозни планове за електрически транспорт, възобновяема енергия, производство на храни и консервация и възстановяване на нашите гори и почви.

Майкъл Ман (Michael Mann), Държавен университет на Пенсилвания 

Отрезвяващата реалност е, че дори всяка страна да изпълни своите ангажименти в Париж, това ни извежда на по-малко от половината път до позицията, на която трябва да бъдем, това е пътят към ограничаване на затоплянето под 2° C, а не по-строгите 1,5° C. Така че бих казал това на държавните ръководители: нашите деца изискват спешни, незабавни действия за ограничаване на затоплянето под опасни нива, за да се запази тази планета за тях и бъдещите поколения. Трябва да ги чуете!

Места, които през 2015 г. са били по-топли (в червено) и по-студени (в синьо), отколкото предишни средни стойности. Кредит: Wikimedia Commons

Майк Хълм (Mike Hulme), Университет Кеймбридж

Оставете назад реториката за опити "да се спаси климата", предлагайки амбициозни обещания за 2050 г. и по-нататък. Много по-важни са конкретните краткосрочни политически мерки, които могат да се приложат и да се проследи успеха им през следващите пет години. Най-важната от тези мерки е да се стимулират инвестициите в научноизследователската и развойна дейност за нови технологии за чиста енергия, като същевременно се намалят субсидиите за изкопаеми горива.

Дейв Рей (Dave Reay), Университет в Единбург, Великобритания

Бъдете смели. Вашата нация, както всички нации, е заплашена от опустошителни климатични промени. Вашият народ, като всички хора, ще трябва да понесе въздействията му. Времето за отлагане и упеци изтече. Имате шанс да промените хода на историята, да насочите цивилизацията далеч от климатичното бъдеще, което ограбва осноните права и възможности на нашите деца и внуци, които сте се заклели да защитите. От десетилетия световните учени предупреждават, че си играем с огъня. Вие сте световни лидери. Моля, изведете света от тази климатична ситуация.

Майк Бернерс-Ли (Mike Berners-Lee), Университет Ланкастър, Великобритания

Имаме нужда от възобновяеми енергийни източници, които да заменят, а не да увеличават енергията от изкопаеми горива. Това е възможно само при намаляване на глобалното използване на енергия и много висок растеж на ВЕИ. Националните обещания няма да осигурят нисковъглероден свят, освен ако не са направени и изпълнени от почти всеки народ. Така че имаме нужда от глобално споразумение за намаляване на добива на изкопаеми горива. Няма значение колко трудно мислите това да постигнете, трябва да се съсредоточите върху предизвикателството, защото нищо друго не може да осигури нисковъглеродния свят, от който се нуждаем.


Катрин Мичъл (Catherine Mitchell), Университет Ексетър, Великобритания

Ние знаем какво да правим в глобалния север: да намалим общото си потребление на енергия и да използваме енергията, която използваме много по-ефективно, и от възобновяемите енергийни източници. Срещата на върха на ООН по въпросите на климата трябва да приеме начин за прехвърляне на ресурси от по-богатите към по-бедните страни, така че хората да не трябва да копаят в мините в горите на Амазонка или да изсичат горите на Индонезия. И правителствата трябва да се противопоставят на частните интереси, които печелят от замърсяването и разрушаването на околната среда в полза на интересите на обществото в дългосрочен план.

Фредерик Ото (Friederike Otto), University of Oxford

Задържането на средната глобална температура далеч под 2 ° C над прединдустриалното ниво и адаптирането към климатичните промени, които вече се случват, изисква системни промени на всички нива на политиката, индустрията, икономиката и обществото. Действащите национални закони за климата, фокусирани върху стимулиране на потребителите за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък, драстично не се съобразяват с това предизвикателство и са дълбоко несправедливи.

Марк Мазлин (Mark Maslin), Университетски колеж Лондон

Климатичните промени са възможност за лидерите да направят по-безопасен, по-здрав и по-щастлив свят за всички. Те трябва да прилагат печеливши решения, като подкрепа на възобновяемата енергия и зелената икономика - увеличаване на енергийната сигурност, създаване на работни места и растеж. Те също трябва да намалят субсидиите за изкопаемите горива и използването на данъчни облекчения за изкопаеми горива (включително авиационното гориво) - това спестява публични средстваи и стимулира алтернативи. Други печеливши мерки включват насърчаване на земеделието с ниски емисии, залесяване и възстановяване на дивата природа.

Източник: UN climate summit: Scientists’ messages to world leaders, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !