В света скоро ще се изчерпи важен ресурс, но никой не говори за това

Ваня Милева Последна промяна на 08 октомври 2019 в 11:09 23666 0

В момента светът се занимава предимно с климатичните промени, но на хоризонта има друга криза, за която може би никога не сте чували. И ако светът продължава да я игнорира, учените твърдят, че това може да причини глобална катастрофа за следващото поколение.

Фосфорът е основен минерал за всички растения и животни на Земята, включително и за хората. Този основен ресурс, изграждащ ДНК, позволява на живите клетки да пренасят енергия, а добавен към торове увеличава земеделската продукция.

Проблемът е, че фосфорът не е възобновяем ресурс и в момента няма известни заместители и се добива на много малко места. Тъй като светът поглъща все по-големи количества, нашите изтощаващи се запаси от тази суровина стават все по-важни.

Група от 40 международни експерти сега предупреждава, че ако не се направи нищо за опазването на този ключов елемент, може скоро да изчерпи напълно на нашата планета. Само през последните 50 години производството на фосфорният тор се е увеличило петкратно и с продължаващото нарастване на населението търсенето се очаква да се удвои до 2050 г.

Учените от университетите, изследователските и индустриалните институти заявяват, че светът е напълно неподготвен за настъпващата фосфорна криза.

„Няма сътрудничество или координация в глобален мащаб, което да поеме отговорността за управлението на глобалните фосфорни ресурси, дори и между държавите-членки на ЕС или американските щати“, заяви екологът Каспер Райтцел (Kasper Reitzel), който изучава фосфора във водни екосистеми и е водещ автор в настоящия доклад.

„Рамковите директиви на ЕС за водите или американският закон за чистата вода се фокусират предимно върху екологичното качество на водата и не включват на достатъчно ниво устойчивото използване на фосфора“.

При сегашните нива на потребление някои модели предполагат, че ще изчерпаме известните запаси от фосфор след 80 години. По-консервативните прогнози залагат, че това ще се случи след 400 години, докато други ни дават по-малко от 40 години, за  да намерим решение на този непосредствен проблем. Почти всички проучвания са единодушни, че това е непосредствен проблем, който се нуждае от повече изследвания.

Намаляването на потреблението, без съмнение ще бъде от ключово значение за решаването на проблема, както и да се научим как да рециклираме фосфора - и двете ще бъдат особено ефективни в развиващите се страни. Докато преди 30 години САЩ бяха водещ производител на фосфор в световен мащаб, сега Индия и Китай представляват над 45 процента от общото потребление в света.

Графика, показваща световното производство на фосфати 1900–2016 г., докладвано от US Geological Survey.

През цялото това време практиките ни за добив и консумация на този минерал почти не са се подобрили. Днес химичните смеси, обогатени с фосфати, се добавят в почвата само веднъж преди да бъдат изхвърлени в морето. Това не само замърсява океаните и реките, създавайки мъртви зони, където рибите не могат да живеят и отравя питейната вода, но са неефективни и само разпиляват ресурса.

Фосфорен цикъл. Прекалено много фосфор се губи в селскостопанския процес заради прекомерната употреба на торове. Ако се създадат системи за наблюдение на необходимото количество торове във всеки даден момент, това би ограничило прекомерната употреба на тор, което ще ограничи загубата на фосфор.

Съставяйки система за рециклиране със затворен цикъл, фосфатът може да бъде използван приблизително 46 пъти като гориво, тор или храна - от каквото се нуждаем, според изследователите. 

„Нашето сегашното лошо управление на този важен микронутриент представлява проблем, който причинява замърсяване на водните ресурси в световен мащаб, като същевременно не успява да постигне равноправен достъп до торове за производството на храни в световен мащаб“, пише в скорошното проучване на групата от международни експерти по фосфора.

„Там, където ги има, съществуващите регламенти, засягащи фосфора, са остарели и не успяват да се справят в достатъчна степен с по-широките аспекти на устойчивото му използване или на бъдещите нужди за поддържане на равен достъп до ресурса в световен мащаб“, добавят те.

В отговор на години на бездействие, авторите призовават индустриите и световните правителства да подготвят ново поколение професионалисти, които могат да работят съвместно за „осигуряване на международно управление на фосфора и чистата околна среда“ за останалия свят.

„Тези хора не трябва да са обикновени специалисти по фосфор, а по-скоро такива„ които могат да мислят системно“, които могат да дадат обосновани решения по всички аспекти на управлението на фосфора“, отбелязва Рейтцел.

Изхранването на милиарди нови гърла през следващите десетилетия ще бъде огромно предизвикателство, което ще стане още по-трудно, когато предлагането на фосфор започне да намалява. Има много важни ресурси, без които хората не можем да живеем, но се броят на пръсти тези, които са толкова незаменими, колкото този.

Експертът по фосфати Мариса де Бьор (Marissa de Boer) наскоро заяви пред Guardian, че липсата на обществена осведоменост превръща този проблем в „непозната“ екологична криза. "Ние наистина зависим от фосфата, но го приемаме за даденост", коментира де Бьор.

Изглежда, че няма да можем да го правим много дълго.

Справка: New Training to Meet the Global Phosphorus Challenge, Kasper Reitzel et al., Environmental Science & Technology

ИзточникThe World Could Soon Run Out of a Crucial Resource And Nobody Is Talking About It, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !