15-годишно момче намира изгубен град на маите по звездна карта

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2016 в 16:52 27669 0

Кредит LE JOURNAL DE MONTRÉAL, MARTIN CHEVALIER

Уилям Гадури.

Защо маите изграждат градовете си, не където е удобно за живот, например, близо до река, а на доста странни места - в труднодостъпни джунгли, по планински склонове?

Този въпрос си задало едно 15-годишно момче и направило неочаквано прозрение - маите разполагат градовете си в съответствие с разположението на звездите в небето, разказва Journal de Montreal.

Канадският ученик Уйлям Гедури (William Gadoury) от няколко години е страстен изследовател на цивилизацията на маите. Той анализира 22 съзвездия, познати на маите, и осъзнава, че ако се наложи схемата на звездите в съзвездията, конфигурацията на всяка звезда съответства на позицията на 117-те града на маите.

Никой учен не бе досега установил такава корелация между звездите и местоположението на градовете на маите.

В схемата липсвал само последният 118-ти град, за да бъде пълно съответствието. Ученикът изчислил точно където трябва да бъде липсващият град.

За съжаление, тези координати не може да се проверят лесно - нужна е експедиция в непроходимите джунгли на Централна Америка.

Уйлям Гедури обаче се обръща за помощ към Канадската космическа агенция с молба да покажат подробни сателитни снимки на дадените координати. Учените отговорили на момчето - и неговата хипотеза се потвърдила.

Това са сателитната снимка и изображението от Google Earth:

Градът е намерен в джунглата в югоизточната част на Мексико, близо до границата с Белиз (до 1973 г. Британски Хондурас).

По-подробното проучване на града по сателитни снимки на НАСА и Японската космическа агенция открива в досега неизвестния град пирамида и около 30 съоръжения.

Това се оказва не само 118-ият град от цивилизацията на маите, но един от петте най-големи града, известни до днес.

Експерти и учени са единодушни: откриването на Уилям Гедури е изключително.
"Очарователното в проекта на Уилям е дълбочината на изследванията му. Свързването на позицията на звездите и местоположението на един изгубен град и използването на сателитни снимки, за да се идентифицират погребаните под гъстата растителност останки, е изключително!" - заяви Даниел де Лиле (Daniel De Lisle) от Канадската космическа агенция, който награди момчето с медал за заслуги.

Откритието на Уйлям е на път да бъде публикувано в научно списание.

Градът е наречен K’àak’ Chi’ (Огнената уста - Bouche de feu на френски). Досега никой не го е виждал "на живо". Може би в следващите няколко години ще организира научна експедиция, която обаче ще струва немалко средства.

"Това ще бъде кулминацията на моята тригодишна работа и мечтата на живота ми" - споделя момчето.

Уилям Гадури ще представи своите констатации на научна конференция в Бразилия през 2017.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !