170 страни се договориха за намаляване на емисиите на парникови газове от климатиците

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2016 в 09:00 4962 0

Кредит Bplaced

Повече от 150 страни се споразумяха за намаляване на употребата на хидрофлуорвъглероди, отрицателното въздействие на които върху климата е няколко хиляди пъти по-лошо от това на въглеродния диоксид.

Хидрофлуорвъглеродите (HFCs) се използват главно в производството на хладилници и климатици. Емисиите на тези вещества са сравнително малки, но те остават в атмосферата стотици години, "заключвайки" топлината в атмосферата, пише ZME Science.

Производителите на хладилници и климатици започнаха да използват хидрофлуорвъглеродите след като хлорфлуорвъглеводородите бяха забранени.

Тези вещества разрушаваха озоновия слой и решиха да ги заменят с хидрофлуорвъглероди. Замяната сработи, но по-късно се изясни, че хидрофлуорвъглеродите задържат топлина в атмосферата на няколко хиляди пъти повече от въглеродния диоксид.

Емисиите хидрофлуоровъглероди са малки, но непрекъснато нарастват с 10-15% годишно, защото търсенето на климатици се увеличава, особено в развиващите се страни.

Споразумението за намаляване на употребата на хидрофлуорвъглеродите се постигна в столицата на Руанда, Кигали. Под него всички страни се разделят в три групи.

Първата група включва развитите страни, включително Съединените щати и повечето европейски страни. Те трябва да намалят употребата на хидрофлуорвъглеродите с 10 % до 2019-та и 8 % до 2036 година.

Втора и трета група на развиващите се страни ще престанат да увеличават повече използването на хидрофлуорвъглеродите до 2024 и 2028 година съответно. След това ще започнат да намаляват използването на тези вредни вещества.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !