23 март: Световен ден на метеорологията за "Ранно предупреждение и ранни действия"

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2022 в 00:00 8460 0

Кредит: World Meteorological Organization

Световният ден на метеорологията се провежда всяка година на 23 март и отбелязва влизането в сила на 23 март 1950 г. на Конвенцията за създаване на Световната метеорологична организация.

Той демонстрира съществения принос на националните метеорологични и хидрологични служби за безопасността и благосъстоянието на обществото и се отбелязва с дейности по целия свят. Темите, избрани за Световния метеорологичен ден, отразяват актуални въпроси, свързани с времето, климата или водата.

Тази година темата е "Ранно предупреждение и ранни действия" - хидрометеорологична и климатична информация за намаляване на риска от бедствия.

Ектремните състояния на времето, климата и водата стават все по-чести и интензивни в много части на света в резултат на изменението на климата. Все повече хора са изложени на множество опасности в резултат на нарастването на населението, урбанизацията и влошаването на околната среда.

Да бъдеш подготвен и способен да действаш в точното време, на правилното място, може да спаси много животи и да защити поминъка на обществата навсякъде, както сега, така и в бъдеще.

Ето защо Световният метеорологичен ден 23 март 2022 г. има тема Ранно предупреждение и ранни действия и подчертава жизненоважното значение на хидрометеорологичната и климатичната информация за намаляване на риска от бедствия.

Нарастващи рискове

През последните 50 години има повече от 11 000 съобщения за бедствия, свързани с времето, климата и водата, което води до малко над 2 милиона смъртни случая и 3.64 трилиона щатски долара икономически загуби. Това означава на дневна средна глобално смърт от 115 смъртни случая и 202 милиона щатски долара икономически загуби.

Според Атласа на Световната метеорологична организация за смъртност и икономически загуби от екстремно време, климат и вода 1970-2019 г., броят на бедствията се е увеличил пет пъти между 1970 и 2019 г. Икономическите загуби са се увеличили още повече – седем пъти.

Въпреки това, благодарение на подобрените ранни предупреждения и стратегии за намаляване на риска от бедствия, броят на смъртните случаи намалява почти три пъти от 1970 г.

Засушаването е отнело най-много животи през последните 50 години, особено в Африка. Има около 450 000 смъртни случая, свързани със сушата в Етиопия и Судан през 1983 г. Бурите са причинили втория най-голям брой жертви, особено в Азия (тропически циклон убива 300 000 в Бангладеш през 1970 г. и други 140 1991 в Бангладеш).

За съжаление най-тежко са засегнати бедните. Приблизително девет от десет смъртни случая са в развиващите се страни.

Според Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия през 2020 г. около 30 милиона души са мигрирали поради бедствия, свързани с времето. Пандемията, съчетана с екстремни метеорологични явления, включително суша, има опустошително въздействие върху глобалния глад и бедност. 2,3 милиарда души нямат адекватен целогодишен достъп до храна през 2020 г.


Ранните предупреждения спасяват животи и препитание

Но зад мрачната статистика се крие послание на надежда. Подобрените системи за ранно предупреждение за множество опасности водят до значително намаляване на смъртността.

Суперкомпютрите и сателитните технологии осигурявяват огромен скок в способността на човечеството за прогнозиране и защита. Изкуственият интелект сега допълва човешката изобретателност. Има по-силна международна, регионална и национална координация, съчетана с активна мобилизация на обществото. Сигналите за мобилни телефони и приложенията за времето достигат дори отдалечени райони.

В световен мащаб броят на смъртните случаи намалява десетилетие след десетилетие – от над 50 000 смъртни случая средно годишно през 70-те години на миналия век до по-малко от 20 000 през 2010-те. През 70-те и 80-те години на миналия век се съобщават средно 170 свързани с екстремното време смъртни случая на ден. През 90-те години тази средна стойност е намаляла с една трета до 90 свързани смъртни случая на ден, след което продължава да пада през 2010-те до 40 свързани смъртни случая на ден.

Но всеки загубен живот е твърде много и може да се направи повече.

Глобалната система за предупреждение за много опасности на Световната метеорологична организация GMAS се стреми да отговори на предизвикателствата чрез увеличаване на наличността на достоверни предупреждения и информация за тежки метеорологични условия и ранни действия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !