3 март - Световен ден на дивата природа - ще бъде отбелязан виртуално (стрийм)

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2021 в 00:00 2880 0

Кредит: World Wildlife Day

3 март е обявен за Световен ден на дивата природа (World Wildlife Day). Отбелязва се от 2014 г. по силата на Резолюция A/RES/68/205, приета от Общото събрание на ООН, за да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

На 20 декември 2013 г. Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН обяви 3 март за Световен ден на дивата природа, за да повиши информираността за дивата флора и фауна по света. Датата е избрана в деня, когато е приета Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) през 1979 г., която играе важна роля в гарантирането, че международната търговия не застрашава оцеляването на видовете.

Световният ден на дивата природа сега се превърна в най-важното световно годишно събитие, посветено на дивата природа.

Световният ден на дивата природа ще бъде отбелязан през 2021 г. с основна тема „Гори и поминък: Подкрепа на хората и планетата“, като начин да се подчертае централната роля на горите, горските видове и екосистемите за поддържането на поминъка на стотици милиони хора в световен мащаб, и по-специално на местните общности с исторически връзки с горите и съседните на горите райони. Това е в съответствие с Целите 1, 12, 13 и 15 на ООН за устойчиво развитие и техните широкообхватни ангажименти за облекчаване на бедността, осигуряване на устойчиво използване на ресурсите и за опазване на живота на Земята.

Между 200 и 350 милиона души живеят в или в съседство с гористи райони по света, разчитайки на горите и горските видове за препитание и за покриване на най-основните си нужди, включително храна, подслон, енергия и лекарства.

Горите, горските видове и средствата за препитание, които зависят от тях, в момента се оказват на кръстопътя на многобройните планетарни кризи, с които се сблъскваме в момента, от изменението на климата до загубата на биологично разнообразие и здравните, социалните и икономическите въздействия на пандемията COVID-19

На 3 март 2021 г. Световният ден на дивата природа ще се популяризират модели и практики за управление на горите и горските диви животни, като отчитат както човешкото благосъстояние, така и дългосрочното опазване на горите, обитаващите горите видове от дивата фауна и флора, както и традиционните практики и знания, които допринасят за установяването на по-устойчива връзка с тези важни природни системи.

Световен ден на дивата природа 2021 г. Виртуално глобално събитие: Световният ден на дивата природа обикновено се отбелязва в централата на ООН в Ню Йорк. Поради пандемията от COVID-19, празникът през 2021 г. ще бъде изцяло виртуален: ще се проведе онлайн събитие, което ще събере представители на държавите-членки на ООН, на системите на ООН и многостранни екологични споразумения, гражданското общество и частния сектор за поредица на дискусии по темата "Гори и поминък: Подкрепа на хората и планетата".

Предварителната програма за виртуалното събитие 2021 г. може да бъде намерена тук. Това виртуално събитие ще бъде излъчено на живо в горната връзка към YouTube.

Вижте други събития от цял ​​свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !