3D сканиране разкрива как главата на бебето променя формата си по време на раждането

Черепът и мозъкът на плода се свиват, за да се улесни преминаването им през родовия канал

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 15:25 11162 0

Триизмерна дигитална реконструкция на черепните кости преди раждането и по време на втория етап на раждането. Кредит: Ami et al., 2019

Отдавна се знае, че главите на бебетата променят формата си по време на раждане. Но детайлите при оформяне на главата на плода бяха неясни, поне досега.

Използвайки магнитно-резонансна томография (МРТ), учените успяха да заснемат триизмерни изображения на черепите на бебетата, докато се движат през родовия канал само няколко мига преди раждането, съобщава Live Science.

Проучването на екип на Университета Овьорн в Клермон Феран, Франция, ръководен от Оливие Ами (Olivier Ami), е публикувано в списание PLOS One.

Общо са изследвани 27 жени в пренатално състояние. Само 7 от тях са сканирани по време на втория етап на раждането, когато шийката на матката се отваря напълно и започва излизането на плода. Процедурата продължава не повече от десет минути.

Резултатите от сканирането изненадват изследователите, тъй като деформацията на черепа и мозъка на детето настъпва и във всичките седем случая и очевидно е част от нормалното раждане. Пет деца се раждат естествено, в два случая се налага да се използва цезарово сечение.

Авторите пишат, че черепът на новороденото не е твърда кост, както при възрастните, а обвивка, състояща се от няколко части, пришити заедно с „шевове“. Тези “шевове” позволяват на черепа да промени формата си, тъй като една част от неговата обвивка се наслагва над друга, като тектонични плочи, позволявайки на главата да се стесни и да се приспособи към родилния канал на майката. Степента на деформация зависи от няколко фактора, включително формата на родовия канал, размера на главата на бебето и здравината на тъканите, които образуват „шевовете“.

Снимки с МРТ преди раждането (А) и по време на раждането (В) Кпедит: PLOS One

Учените заключават, че промяната на формата на черепа на бебето по време на раждане е част от нормалния процес, но прекомерната деформация може да бъде опасна. В първите пет случая, когато бебетата излизат без операция, формата на главата бързо се връща към нормалното - такава, каквато се е била в утробата. Другите два случая бе нужно много повече време - до десет минути. Шест от седемте бебета получават високи оценки по скалата на Апгар (система за бърза оценка на състоянието на новородените), а последното бебе, родено с цезарово сечение отбелязва необходимите точки около десетата минута от живота си.

Изследователите признават, че статистическата извадка е малка и планират да я разширят, но самата работа е показва, че деформацията на черепа по време на раждането е често срещана ситуация. Оливие Ами заяви, че въз основа на получената информация ще създаде софтуер за MRI, който ще позволи да се предсказват усложненията при раждане от изображенията. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !