18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

49-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 май 2021 в 00:08 12400

От 4 до 6 юни 2021 г. във Видин  ще се проведе ежегодната 49-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“.

Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика. Целта е да се наблегне на реалното приложение на интегрираните в STEM (природни науки – Science, технологии – Technology, инженерни науки – Engineering и математика – Math) в обучението и в частност, и на ролята на физиката в него, както в средното, така и във висшето образование.

Научната програма на конференцията включва 2 публични лекции, поканени доклади по основните проблеми на конференцията, устни научни съобщения и постери от участниците. В рамките на 49-ата Национална конференция по физика по традиция съвместно с фондация „Еврика“ ще се проведе Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“, която включва следните компоненти:

• Компютърни презентации, разработки на демонстрации с теми по избор, показващи ролята на природните науки за развитието на технологиите.
• Национален конкурс за есе (за ученици и студенти) на тема „Големите открития във физиката на ХХ век“.
• Национален фотоконкурс (за студенти) на тема „Светлина“, посветен на Международния ден на светлината – 16 май.

В програмата на конференцията e включено провеждането на работилници за деца, ученици и учители, демонстриращи интегрирането на експерименти по природни науки в STEM обучението, а преди закриването ѝ ще се проведе дискусия на тема: „Модели за интегриране на обучението по физика в идеята STEM“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 4 юни 2021 г. от 15:00 часа в Конферентния център на Областна администрация – Видин, ул. „Дунавска“ № 6. При откриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Конференцията се организира от Съюза на физиците в България (СФБ) и Министерството на образованието и науката, а съорганизатори са Община Видин и фондация „Еврика“ с медийното партньорство на Национално издателство „Аз Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.