5 души с лупус са в ремисия след лечение с CAR-T клетки

Промяната на имунните клетки може да се окаже обещаващо лечение на автоимунното заболяване

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2022 в 00:01 2797 0

Схемата представя процеса на Т-клетъчна терапия (CAR). Това е метод на имунотерапия, който е нарастваща практика при лечението на рак, а сега и на лупус. Крайният резултат трябва да бъде производство на оборудвани Т-клетки, които могат да разпознават и да се борят със заразените клетки в организма. 1. Т-клетките (представени от обекти, означени като „t“) се отстраняват от кръвта на пациента. 2. След това в лабораторни условия генът, който кодира специфичните антигенни рецептори, се включва в Т-клетките. 3. По този начин се произвеждат CAR рецепторите (означени като c) на повърхността на клетките. 4. След това новомодифицираните Т-клетки се събират допълнително и се отглеждат в лабораторни условия. 5. След определен период от време генно модифицираните Т-клетки се вливат обратно в пациента. Кредит: Wikimedia Commons

Традиционното лечение на лупус не действа при всички пациенти. Но генетичното инженерство на имунните клетки за унищожаване на имунните протеини, които увреждат здравата тъкан, може да доведе до ремисия на заболяването.

След като са получили експериментално лечение, което да спре организма да атакува себе си, петима души вече нямат никакви симптоми на лупус.

Това лечение, наречено CAR-T клетъчна терапия, изглежда е нулирало имунната система на пациентите, предизвиквайки ремисия на автоимунното им заболяване, съобщават изследователи в Nature Medicine. Все още не е ясно колко дълго ще продължи облекчението и дали терапията ще действа при всички пациенти.

Резултатите могат да се окажат революционни. Терапията с CAR-T клетки е използвана за различни видове рак, но все още е в процес на тестване за автоимунни заболявания.

В новото проучване и петимата участници са изпаднали в ремисия, без да се нуждаят от допълнителни лекарства освен генетично модифицираните CAR-T клетки. Мишената на тези модифицирани клетки - имунни клетки, важни за борбата с инфекциите - се появят няколко месеца след като са били унищожени. И някои от тези клетки са подготвени да атакуват вируси и бактерии, но не и здравите клетки на участниците в изследването.

Това означава, че и лупусът е излекуван, и имунните протеини, увреждащи здравата тъкан, са с възстановена функция.

Не е известно колко хора по света имат лупус - болезнено заболяване, при което някои имунни протеини, наречени антитела, атакуват здрави тъкани и органи. По приблизителни оценки от 161 000 до 322 000 души в Съединените щати живеят с най-разпространената форма, наречена системен лупус еритематозус. Въпреки че съществуват ефективни терапии, тези лечения не действат при всички.

Петимата души в проучването са имали тази често срещана форма със симптоми, устойчиви на множество често използвани лекарства за лупус, като например хидроксихлороквин. Лабораторни проучвания при мишки обаче подсказват, че CAR-T клетките могат да помогнат. Затова имунологът Георг Шет (Georg Schett) и колегите му са взели Т-клетки от всеки пациент и генетично са модифицирали клетките, за да проследяват и убиват всички клетки, произвеждащи антитела. И петимата участници - четири жени и един мъж на възраст от 18 до 24 години - са в ремисия три месеца след лечението с променените клетки.

Клетките, произвеждащи антитела, наречени В-клетки, са изчезнали от кръвните проби, тъй като CAR-T клетките са ги унищожили. Но В-клетките са важна защита срещу инфекциозни заболявания като морбили. За щастие, имунните клетки не са изчезнали завинаги, разказва Шет от Университета "Фридрих-Александър" в Ерланген-Нюрнберг, Германия. Няколко месеца по-късно костният мозък на пациентите е създал още. В-клетките са се завърнали, но лупусът не.

"Това означава, че в известен смисъл имаме възстановяване на имунната система при тези млади хора", отбелязва Шет.

Обикновено имунната система има контролни точки, които елиминират клетките, които атакуват организма вместо чуждия нашественик. Автоимунни заболявания като лупус се появяват, когато тези клетки, които разпознават и атакуват "себе си", избегнат контрола. Шет казва, че за да се върне лупусът, може да се наложи една и съща грешка да се случи два пъти.

"Засега смятаме, че болестта е изчезнала."

За да е сигурен, екипът се нуждае от повече време, за да проследи участниците. През август 2021 г. изследователите съобщават в New England Journal of Medicine, че първият лекуван участник, 20-годишна жена, е в ремисия три месеца след получаването на лекарството. Сега тази пациентка е здрава от година и половина, добавя Шет. Останалите четирима са здрави от шест месеца до една година. Времето ще покаже колко дълго тези хора ще останат без лупус.

Все още не е ясно и кои хора биха имали най-голяма полза от терапията с CAR-T клетки. Симптомите и тежестта на лупуса варират при различните хора. Лечението например може да бъде най-полезно за пациенти, които са в по-ранни стадии на заболяването, преди то да стане твърде тежко. Все пак, ако бъдещите клинични изпитвания се окажат ефективни, CAR-T клетъчната терапия може да бъде още един начин да се даде надежда на пациентите с това заболяване.

Спрaвкa:

A. Mackensen et al. Anti-CD19 CAR T cell therapy for refractory systemic lupus erythematosus. Nature Medicine. Published online September 15, 2022. doi: 10.1038/s41591-022-02017-5.

D. Mougiakakos et al. CD19-targeted CAR T cells in refractory systemic lupus erythematosus. New England Journal of Medicine. Vol. 385, August 5, 2021, p. 567. doi: 10.1056/NEJMc2107725.

Изтoчник: 5 people with lupus are in remission after CAR-T cell treatment, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !