66-годишният, най-стар албатрос на земята, се сдоби с рожба (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2017 в 09:00 14178 1

Скрийншот от видеото.

Най-старата птица в света, способна да се размножава, албатрос на име Уиздъм (Мъдрост) отново стана майка през февруари тази година, съобщи NPR.

Прочутата самка не само най-старият представител на своя вид лайзенски албатрос (Phoebastria immutabilis) и е най-старият екземпляр опръстенена птица, според Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животни (United States Fish and Wildlife Service - USFWS).

Своят пръстен тя получава през 1965 година на остров Мидуей, когато е била само на 5 години. Сега Уиздъм е на около 66 години, за сравнение средната продължителност на този вид албатрос около 40 години. Птиците от този вид започват да се размножават на 5-10 години.

Албатросите остават на сушата само в периода на снасяне на яйца и докато отглеждат излюпените пиленца.

Снасят само едно яйце, което се мъти от двамата родители в продължение на 65  дена и след още половин година се грижат за рожбата си.

През годините Уиздъм е пропътувала около 5 милиона километра и от 2006 година Уиздъм е родила поне 9 пилета, включително едно, излюпено през февруари 2016. Последната рожба на Уиздъм на име Kūkini (хавайската дума за пратеник). Новото пиленце още няма име.

Албатросите са не само добри родители, но и предени партньори. От 2006 година Уиздъм е двойка с Акеакамаи (хавайска дума, която означава "любов към мъдростта, учен"). 

Сега Уиздъм и Акеакамаи се грижат за пиленцето си на смени, докато единият от тях се отправят в морето на риболов. Периодът на гнездене на семейството ще продължи до юни - юли, след което всички заедно ще отлетят в открито море.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12311

1

emilovf

28.02 2017 в 12:05

Добре гледано животинче!!