28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

66-годишният, най-стар албатрос на земята, се сдоби с рожба (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2017 в 09:00 137511
Скрийншот от видеото.

Най-старата птица в света, способна да се размножава, албатрос на име Уиздъм (Мъдрост) отново стана майка през февруари тази година, съобщи NPR.

Прочутата самка не само най-старият представител на своя вид лайзенски албатрос (Phoebastria immutabilis) и е най-старият екземпляр опръстенена птица, според Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животни (United States Fish and Wildlife Service - USFWS).

Своят пръстен тя получава през 1965 година на остров Мидуей, когато е била само на 5 години. Сега Уиздъм е на около 66 години, за сравнение средната продължителност на този вид албатрос около 40 години. Птиците от този вид започват да се размножават на 5-10 години.

Албатросите остават на сушата само в периода на снасяне на яйца и докато отглеждат излюпените пиленца.

Снасят само едно яйце, което се мъти от двамата родители в продължение на 65  дена и след още половин година се грижат за рожбата си.

През годините Уиздъм е пропътувала около 5 милиона километра и от 2006 година Уиздъм е родила поне 9 пилета, включително едно, излюпено през февруари 2016. Последната рожба на Уиздъм на име Kūkini (хавайската дума за пратеник). Новото пиленце още няма име.

Албатросите са не само добри родители, но и предени партньори. От 2006 година Уиздъм е двойка с Акеакамаи (хавайска дума, която означава "любов към мъдростта, учен"). 

Сега Уиздъм и Акеакамаи се грижат за пиленцето си на смени, докато единият от тях се отправят в морето на риболов. Периодът на гнездене на семейството ще продължи до юни - юли, след което всички заедно ще отлетят в открито море.


emilovf
Рейтинг : 12311
28.02 2017 в 12:05 1
+ 2
- 0
Добре гледано животинче!!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.