07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

7-часов дъжд при температури минус 25° С в Антарктида

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 ноември 2019 в 11:28 46290
Мобилното съоръжение за измерване в станция Макмурдо, Антарктида. Кредит: US Department of Energy Atmospheric Radiation Measurement (ARM) user facility

Когато температурата падне под нулата, се очаква да вали сняг. Това не винаги е така в Антарктида, където за първи път е регистриран продължителен ситен дъжд при температури доста под точката на замръзване, според екип от изследователи, цитиран от Phys.org.

Използвайки както наземни, така и сателитни измервания, изследователите регистрираха дъжд под минус 25° по Целзий, продължил повече от 7,5 часа на станция Макмурдо, Антарктида.

Предишни доклади са регистрирали преохладени дъждове при тези температури, но само за кратко време.

Наличието на дъжд в продължение на няколко часа може да има някои последици за прогнозите на климатичния модел.

Изследователите са публикували своите открития в Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Данните, събрани от лазерните измервания, показват наличието на водни частици - хидрометеори, които са почти сферични. Анализът на тези данни в съчетание с други наземни и сателитни измервания потвърждава, че частиците наистина са капки ситен дъжд.

Метеоролозите определят ситните дъждове като водни капчици с диаметър по-малък от 0,5 милиметра. Ситният дъжд и обикновения дъжд се третират взаимозаменяемо в климатичните модели, като се има предвид, че и двата са в течна фаза, в сравнение със снега и градушката. Наличието на дълготраен ситен дъжд в много студен район като Антарктида има последствия за подобряване на точността на климатичните модели в полярните райони.

Сложните инструменти, включително лазерни дисдрометри, които измерват валежите, докато преминават през лазерен лъч, събраха данни на станция Макмурдо. Кредит: U.S. Department of Energy Atmospheric Radiation Measurement (ARM) user facility

Данните, събрани в тези наблюдения, са използвани при моделни симулации на полярната атмосфера с висока разделителна способност. 

Използвайки симулациите, изследователите откриха, че ниските концентрации на някои видове частици в земната атмосфера, като морска сол и прах, са силно благоприятни за образуване на дъжд.

"В Антарктида въздухът е много чист", обянява Израел Силбър (Israel Silber) от катедрата по метеорология и атмосферни науки в Университета на Пенсилвания и водещ автор на изследването. "Има по-малко замърсители и следователно по-малко частици във въздуха."

Ниската концентрация на такива частици позволява на ситния дъжд да остане в течна форма, въпреки че температурите на въздуха са доста под точката на замръзване.

Справка: 

Israel Silber et al, Persistent Supercooled Drizzle at Temperatures Below −25 °C Observed at McMurdo Station, Antarctica, Journal of Geophysical Research: Atmospheres (2019). DOI: 10.1029/2019JD030882

Източник: Persistent drizzle at sub-zero temps in Antarctica,  Phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.