Валежите на Земята зависят от фазите на Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 11:12 5289 1

Учени от Университета на Вашингтон откриха зависимост между валежите на Земята и фазите на Луната. Според техните наблюдения, пълнолунието води до увеличаване на валежите с около 1%.

За изследването разказва разказва сайтът на университета, а доклад за него е публикуван в списание Geophysical Research Letters.

Учените са направили своите изводи на базата на данни от наблюдения в продължение на 15 години на промените във валежите в тропическите ширини на Земята, събрани от НАСА и агенцията за аерокосмически изследвания на Япония през периода от 1998 г. до 2012 г.

В резултат на проучването те установили, че пълнолунието води до повишаване на налягането в горните слоеве на атмосферата на Земята и увеличаване на температурата в долните слоеве. Увеличеното количество на влажен и топъл въздух води до увеличаване на валежите. Въпреки това, както посочват изследователите, това увеличение е незначително, количеството на валежите нараства само с около 1%.

"Няма нужда да вземате чадър, само защото луната расте," - казва съавторът Сюбаса Кояма (Tsubasa Kohyama), докторант в Университета на Вашингтон.

Сателитните данни над тропиците между 10° северна и 10° южна ширина показват леко понижаване на валежите, когато Луната е в новолуние. Най-горнита графика показва налягането на въздуха, средната показва степента на промяна в налягането на въздуха, а най-долната показва отклонението на количеството валежи от средните. Промяната е 0.78 микрометра на час или около 1/1000 от един милиметър на час. Източник: University of Washington

Промените в атмосферното налягане, свързани с фазите на Луната, съответно с приливните сили, са открити през 1847 г., а колебанията на температурата - през 1932. Но настоящото изследване на американските геофизици е първото, което дава неоспорими доказателства за въздействието на лунните фази върху валежите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2016 в 12:01

Абе, нещо в обяснението с приливите куца. Приливните сили са максимални не само при пълнолуние, но и при новолуние. И в двата случая Слънцето, Земята и Луната са приблизително на една права и съответно приливните ефекти, породени от Слънцето и Луната се сумират. Много хора си мислят, че след като в единия случай Земята е между Слънцето и Луната, а в другия те са от една и съща страна, трябва да има разлика, но не е така. Приливният ефект е един и същ. Обяснението не е сложно, но е твърде дълго и тук не е мястото да го излагам. Според тия учени обаче, при пълнолуние има повишение, а при новолуние - понижение на валежите. Ако данните са верни, причината не може да бъде приливният ефект. Трябва да се търси друго обяснение.