Митове за Луната и хората: лудост, убийства, вълци и върколаци

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2015 в 13:13 16025 4

На земния спътник отдавна се приписват мистични свойства. Нашите предци са се страхували от него. Вярвало се е, че всички зли духове излизат точно на пълнолуние. На лов излизат вампирите, а някои човеци се превръщат във върколаци.

Широко разпространен мит е, че хората полудяват, извършат убийства. 

Защо?

 • Защото се променя. Дискът й периодично променя форма, цвят, яркост, размер. Понякога мига, има тъмни петна. Има и лунни затъмнения. Хората не разбирали всички тези неща. И всичко, което не се разбира, предизвиква страх.
 • Луната блести през нощта. Нейната светлина изменя очертанията на обектите, а човешкото въображение дорисува картината. Обикновено с ужаси.

Хелоуин - обратната връзка

На всяка картинка за Хелоуин ако има Луна, то тя е пълна. И щом на Хелоуин със сигурност изпълзяват всякакви зли сили - Луната трябва да е пълна. Но това е невярно от астрономическа гледна точка: пълнолуние на 31 октомври има на всеки 19 години, а следващото ще бъде през 2020 г.

За всичко е виновна Луната - тя ни подлудява

Легендата, че Луната влияе на мозъка, идва от класическия свят. Според Аристотел и Плиний Стари мозъкът е органа с най-много вода и затова се влияе от Луната. Това убеждение и днес е популярно. Например, терминът lunacy (лудост) и нашето "лунатик" идва от думата "Луна", която на латински е Luna.

Пълната луна активира лунатиците

Това е само мит, предразсъдък без никакви основания.

"Лунатизмът" е популярното име на сомнамбулизма, заболяване, което се проявява в безсъзнателна будност по време на сън. И няма никаква връзка с Луната. Това е древно суеверие и страх.

Представете си: бледа светлина, фигура в нощница някъде скита със затворени очи. Нашите предци са се страхували от такива гледки.

Всъщност лунатизмът може да се прояви по всяко време на денонощието. И няма връзка със земния спътник. От това боледуват много впечатлителни хора с някои особености на главния мозък - възникват огнища на възбуда по всяко време. Човекът е заспал, но умът му не почива. Той може да стане, да говори, да ходи из стаята, дори да се облече. И отново да си легне. Ако го събуди, няма да може да обясни какво се е случило - съзнанието му в този момент е спяло.

Хората полудяват и извършват престъпления

Вероятно сте чували мита, че хората полудяват по пълнолуние, но няма нито едно доказателство за това твърдение.

През 1985 г. двама американски психолози Айвън Кели (I. W. Kelly) и Джеймс Ротън (James Rotton) пишат изследването Much ado about the full moon: a meta-analysis of lunar-lunacy research. Те използват метода на метанализа, за да оценят изводите на 37 проучвания за предполагаеми ефекти на лунния цикъл върху хората и стигат до заключението, че Луната няма нищо общо с нивата на отчетените актове на лудост, убийства, самоубийства, пътнотранспортни произшествия и престъпления.

Метаанализът

Метаанализът е статистическа процедура, която съчетава резултати от емпирични изследвания. Тя позволява да се направят три неща:

 1. да се оцени общата или комбинирана вероятност на резултатите от различните изследвания;
 2. да се оцени размера на взаимовръзките, когато резултатите са усреднени;
 3. да се определят факторите, които могат да помогнат да се обясни защо някои проучвания са получили очевидно надеждни резултати, а други не са.

По същество, метаанализът е повторен анализ на резултатите от вече публикувани изследвания.

Връзка не съществува

Почти половината от проучванията, изследвани от Кели и Ротън, съдържали една или повече статистически грешки. Те забелязали, че описаните връзки може да имат други обяснения - например, пълнолунието се пада на празник или през почивните дни, когато криминалната обстановка винаги се усложнява. На изследванията, свързващи пълнолунието с инциденти, се противопоставят не по-малък брой доклади, в които е отбелязан спад на престъпността по време на пълнолуние. Кели и Ротън стигнали до извода, че събраните статистически данни не позволяват да се прогнозира поведението на хората, а убийствата са равномерно разпределени през всички фази на Луната. 

От тогава са проведени и други проучвания, които също дават противоречиви резултати. През 1992 г. анализ на 20 статии за въздействието на лунните фази на броя на опитите за самоубийство не намира никаква зависимост между тези явления. Отново, тези учени, които виждали такава връзка, не са взели под внимание други фактори: например, определени дни от седмицата.

През 1996 Айвън Кели, Джеймс Ротън и Роджер Калвер проучват повече от 100 примера на лунно въздействие и стигат до извода, че изследванията не могат да покажат надеждна и достоверна корелация (т. е. позволяваща да се установи закономерност) между пълнолунието и всяко от следните действия:

 • убийства
 • пътнотранспортни произшествия
 • обаждания в полицията или пожари 
 • домашно насилие върху деца
 • раждания 
 • самоубийства 
 • големи бедствия
 • печалби в казиното
 • отвличания
 • агресивно поведение в професионалния хокей
 • насилие в затворите
 • психиатрични диагнози (едно проучване показва дори намаляване на хоспитализациите по време на пълнолуние)
 • развълнувано поведение в старческите домове
 • грабежи
 • огнестрелни рани
 • повиквания на линейки 
 • изблици на гняв
 • ликантропия
 • вампиризъм
 • алкоголизъм
 • лунатизъм
 • епилепсия

Защо този мит е толкова устойчив

Може би една от причините за устойчивостта и популярността на теорията за влиянието на Луната върху човека е, че научните списания са по-склонни да публикуват изследвания, в които се установява някаква връзка, отколкото такива, при които не е намерена връзка между факторите. Така че никой не знае колко много работи, развенчаващи популярния мит за пълнолунието, събират прах в архивите на редакциите.

Учените отдават това и на други фактори: медийни ефекти, фолклор и традиции, заблуди и предубедено възприемане на действителността. 

Медиите увековечават лунните митове. Това често се усеща във филмите и книгите. С оглед на постоянното напомняне за връзка между пълнолунието и човешкото поведение, не е изненадващо, че тази вяра е широко разпространена сред населението. Ако на пълнолуние не се случи нищо особено, няма за какво да се говори и на това не се обръща внимание. Така, ако разглеждате въпроса само на база личен опит, много е възможно да направите погрешни изводи, изпадайки в самозаблуда или заради предразсъдъци. 

"Научното обяснение" за това как Луната може да повлияе на поведението на хората

Една от теориите е, че спътникът на Земята привлича течностите в човешкото тяло по същия начин като водата по време на океанските приливи и отливи. Но Луната е много по-малка, отколкото Земята и нейното привличане е много по-слабо. Освен това, лунната гравитационна сила е независима от фазата. Има и предположение, че човек може да се повлияе от лунната светлина. Но интензивността на пълнолунието е четири пъти по-малка от тази на една свещ.

Луната, вълците и върколаците

Друг мит за пълнолунието е, че тогава вълците вият към Луната. Вълците вият, но поради различни причини като събиране на глутницата, да предявят собственост над дадена територия и да сплашат враговете си и да предупредят другите вълци за опасност или плячка. Това няма връзка с нашия естествен спътник.

Луната, безумието и вълците се обединяват в едно в мита за върколаците. И въпреки възхода на съвременната наука, митовете за върколаци остават живи още от Средновековието до наши дни. Доклади и проучвания за предполагаеми върколаци се появяват до края на 17-ти век. Най-известният случай е Петер Щумп (Peter Stumpp), немски селянин и предполагаем сериен убиец и канибал, известен като върколака на Бедбург.

Готическата фантастика на 19 век донесе нов живот на мита, възстановявайки образа на върколаците като страховити същества и въвеждайки идеята, че те са трагични герои, прокълнати и безсилни срещу животинското в себе си.

От къде идва идеята за върколаците

Хората, които страдат от клинична ликантропия (lycanthropos - от гръцки - вълк-човек) смятат, че могат да се трансформират или че са различни от човека животни. Това е рядък синдром на неврологично разстройство. 

Друго обяснение за легендата за върколаците е хипертрихозата, необичайно буен растеж на космите на тялото. Това е изключително рядко състояние, с по-малко от 200 случая документирани в медицинската история.

Дали пълнолунието наистина събужда звяра в нас? Засега това се случва само в романите и филмите на ужасите.

Източници:

Does a full moon drive people mad?,  Claudia Hammond

The Moon Was Full and Nothing Happened, I. W. Kelly, James Rotton, and Roger Culver, Skeptical Inquirer Volume 10.2, Winter 1985-86

Weirdos, Werewolves And The Full Moon, Alfredo Carpineti

Воздействие Луны, Энциклопедия заблуждений

Человечество и лунное сияние

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2015 в 14:55

Ще напиша нещо на друга тема. Аз съм против кастрации, убийства и т.н (а и няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Не одобрявам това предложение (а и няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав- би повторил това свое престъпление) - наказанието за всеки, човек може да реши само Бог. А и простатуиращите деца може да са били принудени от мургавите си ромски роднини да простатуират- а педофила само си е плащал- но според мен за това те трябва да бъдат арестувани- и родителите принуждавали децата си, роднините си и т.н. Чувал съм, че дума която на китайски език е име (за мъже - може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля - е име и - на една (етническа) група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган. Друга дума на български език (която също - означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган), а също на български език - първите три букви от тази дума (а мисля - и на всички славянски езици - с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена - но самата дума на български език е в женски род) - а същата тази три буквена дума на български език (която също - означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) - е първите три букви от най-вулгарните думи за мъжки полов орган на (мисля) всички славянски езици от бивша Югославия - а същата тази три буквена дума на български език (за която (писах) досега, че - означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) е първите три букви от фамилно име - на мъже и жени (а също (мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните - като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части и т.н) и най-силно вулгарните - като за полови органи. Относно употребата на думата "лудост" по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора - нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от гей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор - са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света - определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди - а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни (и въобще) да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро....В книга притчи Соломонови в глава 19 в стих 29 пише "Присъди се приготвят за присмивателите, И бой за гърба на безумните."; и в глава 17 в стих 5 пише "Който се присмива на сиромаха, нанася позор на Създателя му, И който се радва на бедствия, няма да остане ненаказан."- така, че е видимо, че човек не трябва да се присмива и прочие със земетресенията, бедствията, психично болните, гейовете (и техни престъпления, гей проституцията, вулгарни изказвания и т.н), импотентните мъже, хората с увреждания и всякакви други хора с проблеми и т.н.

01.11 2015 в 17:13

За майтапа:
Една от най-известните теми за "научна дисертация" :
"Влияние на фазите на Луната върху носливостта на кокошките в Поповско"

Луната именно чрез фазите си влияе на живота, въобще: гледали сте по дискавъри костенурките дето ходят да си снасят яйцата на островите, при точно определена фаза на Луната - ежегодно. Те, фазите, са "спусъкът" да започване на цикъл - еволюционно вграден.
Човек с разум - преодолява инстинктите за следване на цикъл, независимо от позивните на сетивата.
Различен разум при различните индивиди - различно поддаване на действието на циклите от Луната.

01.11 2015 в 15:57

Лунната светлина, ако беше продължил, щеше да разбереш, че не е по-силна от светлината на свещ. Няма никаква корелация между сомнанбулизъм и пълнолуние. Кажете Бай Тодоре, на какво се основават Вашите заключения? Нашият източник е проверил 37 изследвания и не е установил такава връзка. А Вие?

01.11 2015 в 13:32

Да ама не , спрях до частта , в която се казва , че луната няма нищо общо със сомнамбулизма , всъщност точно тогава настъпва такова явление , най - често , защото лунната светлина действа като дразнител за спящия "лунатик", мозъкът се обърква и следователно започват "нощните разходки" .