70 обсерватории ще обявят "безпрецедентно откритие" в понеделник

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 октомври 2017 в 00:00 12510 0

Европейската южна обсерватория (ESO) ще представи новите си наблюдения на астрономически феномен, който никога досега не е виждан.

Това ще стане на пресконференция на 16 октомври 2017 г. в 17:00 българско време в седалището на ESO в Гархинг, Германия. 

Никой не дава подробности за характера на съобщението, което ще бъде обявено, но извън всякакво съмнение е, че ще бъде нещо уникално, защото се описва като "безпрецедентно откритие", така че звучи наистина вълнуващо.

Заедно с ESO, гравитационните детектори LIGO, VIRGO, а и още 70 други обсерватории по света ще дадат пресконференции по едно и също време.

В рамките на няколко седмици детекторите LIGO и VIRGO обявиха четвърто регистриране на гравитационни вълни, а трима от техните най-важни физици получиха Нобелова награда за работата си.

Пресконференцията можете да гледате на живо на сайта на Европейската южна обсерватория (European Southern Observatory) или на страницата на Националната научна фондация (National Science Foundation).

Вече се появиха догадки във астрофизичните форуми, които предвиждат, че става въпрос за регистриране на гравитационни вълни с източник не сблъсък на две черни дупки, каквито бяха всички регистрации досега, а от сливане на неутронни звезди.

Симулация на сливане на две неутронни звезди. Източник: Daniel Price

Но малко търпение и в понеделник ще гледаме стрийма заедно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !