27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Американски военни: Губим надпреварата при изкуствения интелект

Отбранителното министерство на САЩ се притеснява, че би изгубило война, ако се използват умни машини

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 август 2016 в 12:47 287501

През последните години САЩ отчита сериозни проблеми в опитите да се защитават от атаки в киберпространството, а според нов доклад на Министерството на отбраната, страната изпитва същия дефицит и в развитието на технологии за изкуствен интелект.

В документът се посочва, че частните и университетски изследвания в иновативната сфера са много по-напреднали от тези на армията. Съветът на авторите на доклада е САЩ да вземат спешни мерки за ускоряване на развойната дейност в областта на изкуствения интелект като потенциално средство за водене на бойни действия.

Изоставането на американската държава в сегмента е изненадващо за мнозина, предвид, че САЩ се сочи като родината на информационните технологии и именно в изследователската агенцията DARPA към Пентагона е създадена глобалната мрежа интернет. Повечето големи онлайн и софтуерни компании до скоро също бяха американски.

Истината обаче е, че през последните години страната се сблъсква със сериозна конкуренция на полето на кибервойната от страна на китайски, руски и арабски хакери. Дори Северна Корея според някои ИТ медии развива силно хакерско подразделение, което може да причини значителни неприятности на американските компании и учреждения.

Нещо повече – докладът на американското отбранително министерство посочва, че САЩ са били толкова силно концентрирани върху извършването на кибер атаки, че са подценили защитата в тази област. Неговите автори добавят, че този сценарий може да се повтори и в областта на изкуствения интелект – технологичен сегмент, който тепърва започва да се развива.

Според тях Пентагонът трябва приоритетно да започне да събира информация за разработките на изкуствен интелект в другите страни по света и да развие защитни системи, способни да се справят с тях. Друга препоръка от документа е американската армия да инвестира повече в развитието на самообучаващи се програми, включително такива, способни да управляват оръжия и да се адаптират към промените на бойното поле.

На противното мнение обаче си остават много граждански организации по света, които критикуват военните „умни“ технологии и призовават страните да ограничат разработката на изкуствен интелект за отбранителни цели.


+ 5
- 0
Как един път не се запритесняваха, че някой ги изпреварва в борбата с бедността и болестите...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.