Американски военни: Губим надпреварата при изкуствения интелект

Отбранителното министерство на САЩ се притеснява, че би изгубило война, ако се използват умни машини

Александър Александров Последна промяна на 30 август 2016 в 12:47 25038 1

През последните години САЩ отчита сериозни проблеми в опитите да се защитават от атаки в киберпространството, а според нов доклад на Министерството на отбраната, страната изпитва същия дефицит и в развитието на технологии за изкуствен интелект.

В документът се посочва, че частните и университетски изследвания в иновативната сфера са много по-напреднали от тези на армията. Съветът на авторите на доклада е САЩ да вземат спешни мерки за ускоряване на развойната дейност в областта на изкуствения интелект като потенциално средство за водене на бойни действия.

Изоставането на американската държава в сегмента е изненадващо за мнозина, предвид, че САЩ се сочи като родината на информационните технологии и именно в изследователската агенцията DARPA към Пентагона е създадена глобалната мрежа интернет. Повечето големи онлайн и софтуерни компании до скоро също бяха американски.

Истината обаче е, че през последните години страната се сблъсква със сериозна конкуренция на полето на кибервойната от страна на китайски, руски и арабски хакери. Дори Северна Корея според някои ИТ медии развива силно хакерско подразделение, което може да причини значителни неприятности на американските компании и учреждения.

Нещо повече – докладът на американското отбранително министерство посочва, че САЩ са били толкова силно концентрирани върху извършването на кибер атаки, че са подценили защитата в тази област. Неговите автори добавят, че този сценарий може да се повтори и в областта на изкуствения интелект – технологичен сегмент, който тепърва започва да се развива.

Според тях Пентагонът трябва приоритетно да започне да събира информация за разработките на изкуствен интелект в другите страни по света и да развие защитни системи, способни да се справят с тях. Друга препоръка от документа е американската армия да инвестира повече в развитието на самообучаващи се програми, включително такива, способни да управляват оръжия и да се адаптират към промените на бойното поле.

На противното мнение обаче си остават много граждански организации по света, които критикуват военните „умни“ технологии и призовават страните да ограничат разработката на изкуствен интелект за отбранителни цели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

1

Jivko Jeliazkov

30.08 2016 в 17:42

Как един път не се запритесняваха, че някой ги изпреварва в борбата с бедността и болестите...