Астероидът 2006 QV89 няма да удари Земята през септември. Шансът е само 1:7300

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юли 2019 в 00:00 6915 0

Представа на художник за 2006 QV89 Кредит; EarthSky

На 27 септември астероидът 2006 QV89 ще премине вероятно на разстояние около 7 милиона километра покрай нашата планета.

Според Европейската космическа агенция (ESA) астероидът 2006 QV89 има вероятност 1 : 7300 да удари Земята. Въпреки че астероидът 2006 QV89 е в списъка на рисковите обекти и през последните месец се появиха много статии (например тук и тук), които се фокусират върху малката вероятност този астероид да удари Земята, то нека пък ние да се съсредоточим върху много, много, много по-големия шанс този астероид да не ни удари, който е 99,9863%

Все пак този астероид с диаметър 40 метра е повече от два пъти по-голям от Челябинския метеорит, който избухна над Урал през 2013 година. Челябинският метеорит идва откъм Слънцето и не е забелязан от астрономите, докато не навлезе в нашата атмосфера.

Текущите модели на орбитата на астероид 2006 QV89, открит от Catalina Sky Survey, показват, че астероидът има свой „близък подход към Земята“ на 27 септември и ще премине на разстояние от около 7 милиона километра.

А ще може ли да го видим?

Според ESA астероидът 2006 QV89 ще покаже максимална яркост или магнитуд от + 21.9 през септември 2019 г., което означава, че космическата скала ще изглежда изключително бледа. Нейната светлинка ще бъде толкова слаба, че дори няма да се вижда с повечето телескопи, с изключение на няколко огромни инструмента в големите обсерватории.

NASA's Center for Near Earth Object Studies

Астероидът е в списъка на рисковите астероиди на ESA. Въпреки това според ESA има много малък шанс настоящите модели да са погрешни и астероидът все пак да удари нашата планета.

За паниката

Случаят с астероида 2006 QV89 е неоснователно раздут. Всъщност, това е един от многото астероиди в списъка на рисковите близко преминаващи тела, но не е класифициран като приоритетен риск, а като „безопасен“.

Най-вероятно е малкият астероид да падне в Тихия океан. Вероятно ще изминат много хиляди години преди такъв астероид да удари градска зона, пише Робърт Уокър (Robert Walker) в Science20.

"Това е просто случаен астероид, има много в таблицата всяка година, които „биха могли“ да ударят, но те са класифицирани като безопасни, защото всички се очаква да пропуснат земята. Пресата просто от време на време избира случайно един от множеството астероиди. Всяка година много от тези астероиди отпадат от таблицата. Това е само един от многото астероиди, които в момента са в таблицата.

Понякога през следващия век или може би след два века можем да очакваме един от тези многобройни астероиди да удари Земята, но ако ги проследяваме, ще имаме поне 10 години предупреждение, за да евакуираме който и да е град. Най-вероятното е следващият астероид да потъне безпроблемно в океана. Да падне метеорит в град е много малко вероятно и ще е след много хиляди години. По -вероятно е и може да се случи удар, който да е достатъчно близо до населено място, за да се предупредят жителите да се пазят от счупени стъкла, подобно на Челябинск, но това не е толкова вероятно, колкото безобидното потапяне в океана.

Това е пример за „сензационна преса, избрала случаен близко преминаващ астероид“, заключава Уокър.

Без паника

В речта си ма конференцията на Планетарната защита в колежа "Парк Мериленд" миналия месец ръководителят на НАСА Джим Бридънстийн (Jim Bridenstine) още веднъж подчерта необходимостта от действия срещу астероидната заплаха. В тази реч Бридънстийн също така подчерта, че откриването и проследяването на астероидите и другите обекти, преминаващи близо до Земята (NEOs) изискват много повече проучвания, отчасти заради случая с Челябинския метеорит.

 Челябинската метеоритна следа. Кредит: Wikimedia Commons

На 15 февруари 2013 г. в небето на руския град Челябинск в Урал се появи метеорит. Около 9.15 ч. местно време се чуха няколко взрива и в небето се появи огнено кълбо. Първите оценки класифицираха явлението като метеорит, който се движи с приблизително 108 000 км/ч, около 88 пъти скоростта на звука. Според Руската академия на науките метеоритът е навлязъл в атмосферата с около 54 000 км/ч. Според НАСА метеоритът е имал диаметър 17 метра и маса от 9 000 тона. Освободената енергия се оценява на 500 килотона тротилов еквивалент (TNT). За сравнение атомната бомба, която избухна над Хирошима (Литъл бой), имаше експлозивна мощ само 15 килотона TNT. Ударната вълна от метеорита бе толкова силна, че вълната обиколи Земята два пъти. Измерванията са направени от мрежа от сензори, които трябва да регистрират доказателства за ядрени опити. Ударната вълна от този астероид нанесе щети на хиляди сгради, а летящите отломки и стъкла нараниха около 1500 души.

През юни бе публикуван документ от НАСА от 23 страници, в който подробно бяха описани стъпките и насоките, които САЩ трябва да предприемат, за да бъдат по-добре подготвени за близко преминаващи до Земята обекти (NEOs), идващи в обхват от около 50 милиона километра от Земята. Линдли Джонсън (Lindley Johnson), ръководител на отдела за Планетарна защита на НАСА, коментира, че САЩ "вече имат значителен научен, технически и оперативен капацитет", за да се справи с NEO, но изпълнението на новия план ще "покаже готовността на нашата страна да разреши този проблем с по-широко сътрудничество с международни партньори. Това е нужно, за да може да се реагира по-ефективно, ако бъде открита нова потенциална заплаха от удар на астероид.

Според доклад от 2018 г., съставен от Planetary.org, има повече от 18 000 NEO.

Източник:

No, asteroid 2006 QV89 won’t strike Earth in September,Earthsky

2006QV89, ESA 

NATIONAL NEAR-EARTH OBJECT PREPAREDNESS STRATEGY AND ACTION PLAN, pdf, Планът на НАСА за NEO стъпка по стъпка

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !