БАН има предложение за промяна на темата на българската изложба в Лувъра

БАН Последна промяна на 10 февруари 2020 в 18:08 2159 0

Кредит Pixabay

Лувърът.

Днес в Министерство на културата се състоя среща на министъра на културата г-н Боил Банов с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. В разговора участваха още чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на Академията, и проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата.

Министър Банов информира представителите на БАН за неофициалните разговори по създаване на изложба за периода 16 -18 в. в българските земи, предвидена за парижкия Лувър. Отчитайки някои негативни реакции в обществото и позицията на Българската православна църква по темата, участващите в разговора достигнаха до убеждението, че обсъжданата изложба в този световен музей не би могла да отрази високите достижения на културата и изкуството от миналото на българските земи и България, и затова е желателно на ръководството на Лувъра да бъде предложена друга тема.

Представителите на Академията изразиха готовност институцията да окаже съдействие на Министерството на културата с концепции за евентуална изложба, посветена на късната праистория на днешните български земи (за първата цивилизация в Европа през VII - V хилядолетие пр. Хр.) или за разцвета на културата по времето на Втората българска държава (XII – XIV век). Министър Банов изрази задоволство от позитивното сътрудничество с БАН, включително и по обсъдения проблем.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !