Български ученици се върнаха с медали от олимпиадата на мегаполисите

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 септември 2016 в 19:47 8847 0

Кредит БНТ

4 сребърни и 4 бронзови медала спечелиха ученици от Софийската математическа гимназия на Олимпиада в Москва като отборът на София се класира на 2-ро място в първата по рода си Международна олимпиада на Мегаполисите.

Всичките 8 учениците от СМГ се прибраха с медали като се съревноваваха с над 20 отбора от  големите градове от цял свят, рещавайки сложни задачи по математика, информатика, физика и химия, съобщи БНТ.

По физика и химия освен теория има и експериментална част. Освен медалите в отделните дисциплини, нашите ученици печелят и т.нар. блиц състезание - с въпроси и от четирите области.

Ето какво разказват нашите медалисти:

Илия Кичев - 11 клас - СМГ: За мен беше най-трудно експеримента, беше ново и чудно и особено синтеза в химията. Това за мен беше най-трудно в цялото състезание.
Димитър Ружев - 12 клас - СМГ: Задачите са ниво международна олимпиада. Изискванията са толкова високи, че някои от задачите се учат в университета.
Илия Кичев от 11 клас в СМГ избира химията абсолютно случайно.

Димитър Ружев от 12 клас избира физиката, защото от малък обича да си играя с разни неща, да строи: "Физиката ни дава възможност да обясним света и да построим каквото искаме", обясни Димитър. На въпрос какво го мотивира да жертва лятото и да се готви за Олимпиада Димитър отговори: "Какво да ви кажа, някои хора са си просто чалнати..."

Илия Кичев - 11 клас - СМГ: Отидох в Москва, видях огромен град, различна култура, за мен беше невероятна възможност една единствена и много се радвам, че успях да си осъществя мечтата да ида в някой голям град.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !