Банка събира семена от диви растения преди да стане твърде късно

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 декември 2019 в 13:45 3275 0

Кредит Kew’s Millennium Seed Bank

Семена от 400 диви роднини на култивирани растения като банан, ориз и патладжан са събрани, за да се запази ценното им генетично разнообразие преди да бъде изгубено. Те може да се окажат жизнено важни за поддържането на производството на храна докато климатът се променя. 

"Това беше голямо усилие," разказва Ханес Демпеволф (Hannes Dempewolf) от неправителствената организация Crop Trust в Бон, Германия, която провежда 10-годишния проект. Следващата стъпка е да се използват диви растения, за да се селектират нови вариации на растенията с белези, като устойчивост на суша или заболявания.

Това е важно, защото ако продължат да се отглеждат същите вариации по същия начин, добивите може да спаднат, тъй като заболяванията и вредителите еволюират и се разпространяват. Например добивите на ориз в Азия са поразени от вируси Nilaparvata species през 70-те години и тогава е създаден устойчива разновидност, кръстосвайки селектиран ориз с друг див вид. Сега тези вируси сe разпространяват отново.

Още повече, скоростта на развитие на подобни проблеми е увеличена заради климатичните промени, което вече засяга производството на храни. "Трябва да вървиш по-бързо, за да запазиш мястото си", споделя Алисдер Фърни (Alisdair Fernie) от Института по молекулярна физиология на растенията Макс Планк в Германия, който не е част от проекта. 

Затова и Crop Trust решават да съхранят генетичното разнообразие на дивите растения. 

"От 2013 г. насам са събрани повече от 12 милиона семена", разказва Крис Кокъл (Chris Cockel) от банката за семена Kew’s Millennium Seed Bank във Великобритания. Събрани са 400 вида от около 5 000 места.

Част от запазените видове са вид див морков, който расте в солена вода, роднина на овеса, устойчив на плесенни гъби от семейство Erysiphaceae и фасул, който понася високи температури и суша. 

Семената са изпратени на неправителствени организации, култивиращи растения по света. Някои от тях ще бъдат запазени в банки със семена, включително Svalbard Global Seed Vault в Арктика. 

В някои случаи събирането на семената е истинска надпревара с времето. В Етиопия, образците са събрани в регион, който малко след това е наводнен от язовир. В Чили само на едно място е открит да расте див ечемик, след като масивен пожар унищожава основната част от хабитата му.

Понякога обаче не успяват навреме. В Коста Рика са открити само култивирани плантации на захарна тръстика там, където е растял див ориз. 

"Постигнахме забележителен прогрес", обяснява Мари Хага (Marie Haga), директор на Crop Trust. "Но има още много да бъде направено и докато заплахите за биоразнообразието се увеличават, тази дейност е по-належаща от всякога."

Освен да подобряваме съществуващите растения, трябва да запазим и култивираме диви растения, които рядко се отглеждат и консумират, смята Фърни. В момента света разчита страхотно на малък брой растения, някои от които са отглеждани при условия, които не са идеални. 

На тези места култивирането на местни растения - което сега може да се направи много бързо - може да позволи отглеждането на повече храна по по-устойчив начин. Но за да може производителите да променят растенията, които отглеждат, трябва консуматорите да променят храненето си. 

Източник: New Scientist - The race to find wild relatives of food plants before it's too late

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !