Без да чака помощ от хората, морето се чисти само

Еколозите откриха необичаен начин за океана да се очисти от пластмасови частици

Ваня Милева Последна промяна на 18 януари 2021 в 12:19 16086 0

Топка от Posidonia oceanica на плажа. Кредит: Ezu (Martino A. Sabia) / Wikimedia Commons

Според някои прогнози някъде между 5 и 12 милиона тона пластмаса влизат в океаните от сушата всяка година, а според друго проучване в световния океан има около 5250 милиарда пластмасови отпадъци, с общо тегло от 250 000 тона. Повечето от тях са малки частици и очевидно има някакъв неизвестен механизъм на бавно отстраняване на най-малките от тях. 

Сега ново изследване предполага, че ключът към проблема са естествените системи на океана, а именно морски тревни съобщества, известни и като морски пасища, което се дължи на приликатата им със сухоземните пасища.

Морската трева, Posidonia oceanica, образуваща огромни подводни ливади е ендемичен вид за Средиземно море, важна част от морската екосистема. Топките влакнест материал от листата на подводното растение, известни като "топките на Нептун" (егагропили) се изхвърлят по плажните ивици.

Учени в Испания откриват, че тези топки събират пластмасата на океана и след това я пренасят на брега. Авторите на изследването изчисляват, че тези топки почистват океана от над 867 милиона парчета пластмаса всяка година!

Учените стигнаха до тези изводи, след като анализират пластмасови гранули и полиестерни влакна от дрехи, заплетени вътре в Нептуновите топки. Изследването е проведено на четири плажа в Испания от 2018 до 2019 г. В 50% от пробите са открити пластмасови частици, а в 17% от топките с пластмасови боклуци са открити и синтетични влакна. За всеки килограм събрани топки се падат над 1500 отломки, средно до 1,6% от масата на цялата топка.

Учените съобщават, че откритите отпадъци са предимно опаковки, капачки за бутилки, съдове за еднократна употреба.

Авторите на изследването не обясняват как точно отпадъците попадат в тези топчета. Най-вероятно частиците просто се заплитат между растителните влакна.

Като се има предвид, че площта на морските пасища в Средиземно море е намаляла с 13-50% от 1960 г. , екипът се надява констатациите да подтикнат природозащитните агенции да предприемат спешни действия, за да осигурят опазването на морските растения.

Източник: Seagrass 'Neptune balls’ sieve millions of plastic particles from water, study finds, Тhe Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !