03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Британски палеонтолози случайно опровергаха доказателство за еволюцията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 август 2016 в 11:26 266132
Илюстрация към изследването. Pigmented anatomy in Carboniferous cyclostomes and the evolution of the vertebrate eye/Proceedings of the Royal Society B

Група от изследователи от университета в Лестър откриха напълно оформени очи на палеозойски миноги и миксини отпреди 300 млн години - примитивни животни, които са на сравнително ранен етап от развитието на гръбначните.

Така се оказва, че техните съвременни наследници от семейство миксини (Myxinidae), единствените оцелели до днес безчелюстни риби, са слепи в резултат на дегенерация, а не са били такива поначало, пише Рhys.org.

Изследването, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B, водена от професор Сара Габот (Sarah Gabbott) от университета в Лестър, катедра Геология, показва, че очите на изкопаемите са добре развити, което показва, че древното животно е можело да вижда, а живите им роднини са напълно слепи след милиони години на дегенерация - един вид обратна еволюция на окото.

Самите палеонтолози признават, откритието им премахва ключово звено във веригата от доказателства за еволюцията на окото, която и без това привлича вниманието от критиците на теорията на еволюцията.

Сега британците трябва да проучат много други вкаменелости, за да се изясни еволюционната история на окото.

Професор Габот по време на работа.

"Днес моделът на еволюцията на очите на гръбначните се фокусира само върху съвременните животни, а слепите миксини с техните рудиментарни очи се поставят като критично доказателство за междинен етап в еволюцията на окото: между простото светлочувствително петно на безгръбначните и сложната очна камера на миногите и повечето други гръбначни," - коментира професор Сара Габот.

Габот е водещт автор на изследването на очите на две водни същества, живели преди около 300 милиона година и намерени във въглищните залежи на Илинойс. Единият образец представлява вкаменелост на минога Mayomyzon, а другият - миксинът Myxinikela. Разглеждайки ги под електронен микроскоп с увеличение от 5000 пъти, палеонтолозите откриват на мястото, където животните трябва да имат очи, истинска ретина, съдържаща почти същите меланозоми, които днес имаме в нашите очи. 

Съвременен напълно сляп представител на семейство миксини.

Това означава, че изкопаемите видове миксини са имали добре развити очи и са виждали перфектно. Техните съвременни потомци са напълно слепи в резултат на милиони години дегенерация на окото - един вид обратна еволюция. Най-важно следствие на това откритие е, че миксините вече не може да служат като пример за примитивен етап на еволюцията на зрението на гръбначните, защото очите им са вторично опростени.

"Зрението е може би най-важното ни сетиво, но неговата еволюция при гръбначните е загадъчна и служи като повод за радост на креационисти. Открихме нови фосилни данни, касаещи ключов еволюционен въпрос - ранната еволюция на очите на гръбначните. Сега ще трябва внимателно да проучим очите на други древни гръбначни, за да можем да изградим представа за последователността на събитията, които са се случили в началото на еволюцията на очите", - заяви професор Габот. 


+ 10
- 5
да не вземе пък в крайна сметка да се окаже, че деградацията описана в Мойсеевите книги е истинската история и съответно има Създател сътворил един съвършен свят преди това ...
vmv
Рейтинг : 12427
04.08 2016 в 17:49 1
+ 14
- 16
Случайностите са само в ... главите на хората. В природата, като обективна действителност, случайности няма!
Подценена е ролята на "рудиментарните" органи. При "печат" на възпроизводството на белтъци се "минава" през организация за всички "минали памети", които са били нужни в определен етап за "съпротива" срещу минала враждебна външна среда - тогава е оцеляло ...нещото!
Ако не се мине през такова делене, то и новото в новите условия, няма да е изградено правилно (в някой участък за защита)- еволюцията само НАСЛАГВА върху минали ген. подложки, съобразно оцеляване. Така-Тя "не знае" дали няма да се повторят предишните условия и не се интересува добро или лошо е. Важното е дали ще се оцелее.
Няма почва за креационизъм!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.